Отварање изложбе НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ - БЕЗ БОЈЕ

Отварање изложбе

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ: БЕЗ БОЈЕ

Кабинет графике Народног музеја Србије

Четвртак 8. јун 2023, у 18 часова

 

 

Настављајући обележавање јубилеја, 150. годишњице рођења Надежде Петровић у четвртак 8. јуна, са почетком у 18 часова, у Народном музеју Србије отвара се изложба Надежда Петровић: без боје посвећена цртачком опусу родоначелнице српске модерне уметности.

 Screenshot 2023-06-05 at 17.06.56.png

Својим истраживањем је ауторка изложбе, музејска саветница Евгенија Блануша, обухватила све цртеже Надежде Петровић који се чувају у Народном музеју групишући их у три целине. Прву чине скице, белешке и понекадсасвим необавезни цртежи. Надеждини студијски цртежи, настали током школовања у Београду и Минхену, а које карактерише већа ликовна вредност али и одсуство страсти и темперамента својствених овој уметнисти, спадају у другу целину поставке. Трећи сегмент цртежа је сасвим особен будући да обухвата радове на којима су читљивиодрази Надеждиног схватања сликарског изражавања, те се фигуративно може рећи да их одликује својство графичког експресионизма.

 Screenshot 2023-06-05 at 17.07.31.png

Цртежи Надежде Петровић одликују се деликатношћу која открива тајанствени апект стварности, где се, према тумачењу Евгеније Блануше, све и ништа сусрећу и прожимају, тако да су њени цртежи с једне стране потпуно испуњени графичким формама, а са друге стране су сведеног графичког репертоара. Посматрајући цртачки опус у односу на њена сликарска остварења, назире се интензиван контраст. Док њене слике одишу богатим колоритом и снажном енергијом, Надеждине цртеже одликују нежни тонови и суптилност у изведби, које не можемо ни наслутити на њеним сликама. 

Прилику да упознају другачију Надежду Петровић посетиоци ће имати прилике да виде све до 10. децембра 2023. године.

Tagovi

Komentari (0)