Отварање изложбе - ЛУЧОНОША ЈЕДНЕ ЕПОХЕ. БЕТА ВУКАНОВИЋ (1872 – 1972)

Кабинет графике Народног музеја Србије

Четвртак, 15. децембар 2022, у 19 часова

 

У Кабинету графике Народног музеја Србије у четвртак 15. децембра са почетком у 19 часова, отвара се изложба ЛУЧОНОША ЈЕДНЕ ЕПОХЕ. БЕТА ВУКАНОВИЋ (1982 – 1972). У оквиру  тематске изложбе посвећене стопедесетогодишњици рођења Бете Вукановић биће изложена одабрана уља на платну из Збирке југословенског сликарства 20. века, заједно са неколико радова на папиру из Збирке цртежа и графика југословенских аутора 20 века. Значајна дела Бете Вукановић која ћемо имати прилику да видимо увек су била незаобилазан део пленеристичких и импресионистичких изложби, приређиваним различитим поводима.

Cover 800 x 800 pix_Letnji dan.jpg 

Баварка по пореклу, а Српкиња по животу и делу, Бета Вукановић (рођена Babett Bachmayer) је свој дуги живот провела сликајући. Сликарство Бете Вукановић је по мотивима разнородно, а цвеће, мртве природе, ентеријери, портрети и студије се одликују реалистичко-импресионистичким стилом, јарким колоритом и слободним гестом. Од тренутка када је са двадесет пет година из Минхена, преко Париза, дошла у нашу престоницу, била је активно укључена у културни живот Краљевине Југославије. Претходно сликарско образовање стекла је у атељеима Карла Мара и Лудвига Хетериха, потом у атељеу Антона Ажбеа и париској академији Делеклиз. По доласку у Београд, у тренутку када се Прва српска цртачка и сликарска школа Кирила Кутлика полако гасила, Бета и њен супруг Риста Вукановић преузели су школу (1900), уносећи новине у начин наставе. Бета Вукановић је била један од оснивача Друштва српских уметника Лада (1904), на чијим је изложбама редовно учествовала до краја живота, носећи почасну титулу доживотног председника Друштва.

О Бети Вукановић и њеном стваралаштву више ћемо сазнати захваљујући изложби Лучоноша једне епохеаутора Петра Петровића, музејског саветника Народног музеја Србије. 

Изложбу ће сви заинтересовани посетиоци моћи да посете до 28. фебруара 2023. године.

Визуелне предлошке можете пронаћи на лину: https://we.tl/t-JWo5eMODGH

 

 

Марија Ђорђевић

Tagovi

Komentari (0)