ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА art+neuroscience

Манифестација art+neuroscience, која представља место сусрета уметности и науке, отворена је синоћ програмом у Галерији науке и технике САНУ и у Француском институту, уз перформанс уметнице Јасне Јовићевић

 art+neuroscience -foto Ivan Zupanc.jpg

фото: Иван Зупанц

Четврто по реду издање програма Центра за промоцију науке art+science, под слоганом Свет иза очију, отворено је синоћ у Галерији науке и технике САНУ и у Француском институту. Поред ова два простора, током новембра, па све до 7. децембра, програм манифестације одвијаће се и у Колегијум Хунгарикуму, Научном клубу Центра и на уметничким факултетима.

 

Након обраћања академика Зорана Петровића, директора Галерије науке и технике САНУ, др Марка Крстића, в.д. директора Центра за промоцију науке, и др Милице Јанковић са Електротехничког факултета, свој перформанс „Седим и бринем за њу“ премијерно је извела Јасна Јовићевић, саксофонисткиња и композиторка, победница прве националне AI Lab селекције у Србији. Овај научно-уметнички пројекат преиспитује на који начин реагују мождани таласи на њену музику, као и то на који начин је музиком могуће манипулисати мождане таласе слушалаца.

 

У Француском институту, присутним званицама се обратио Мануел Буар, директор Француског института и саветник амбасадора за културу и сарадњу, а након њега, о идеји која стоји иза изложбе и улози Центра у све надахнутијој области преплета уметности и науке говорио је Добривоје Лале Ерић, координатор пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције за Србију, у оквиру кога је организована манифестација аrt+neuroscience.

 art+neuroscience-foto Ivan Zupanc01.jpg

фото: Иван Зупанц

Изложба аrt+neuroscience приказује неколико радова насталих кроз сарадњу уметника и научника, који кроз коришћење напредних технологија и аутентичних креативних поступака представљају своје виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини. Радови које публика може да погледа током трајања манифестације су: Памти ме по.., интерактивна светлосна инсталација аутора др Марјане Бркић и уметника Милана Личине инспирисана истраживањима процеса деменције, Слике мозга, мултидисциплинарни истраживачки пројекат Жарка Алексића, који повезује научне методологије са уметничком праксом, Сва лица анксиозности, аудио-визуелна инсталација, чији су аутори Дејвид Стенли, Бојана С. Кнежевић, Андреј Савић, Милица Велимировић Богосављевић и Маја Пантовић Стафановић, која је настала са циљем подизања свести о овом проблему, Жртве ради вишег циља, стрип који дочарава дирљиву симбиозу између научника и лабораторијских животиња, ауторки Иве Атоски, Дуње Бијелић и Ање Сантрач.

 

Приказани радови се у знатној мери ослањају на креативне, научне и технолошке поступке, попут методолошких истраживања, прилагођених експеримената, наменског програмирања и коришћења различитих софтвера и кодова.

 

Изложба представља интергални део манифестације art+neuroscience, а програм ове године чине едукативне радионице, мастерклас предавања, радионице за предшколце, основце и средњошколце.

 

Партнерска подршка art+neurocience манифестације су: Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности, Француски институт, Колегијум Хунгарикум, Mинистарство културе и информисања,  Задужбина Илије М. Коларца, Аустријски културни форум, Музеј савремене уметности, Електротехнички факултет, Факултет ликовних уметности, Факултет музичке уметности, Факултет за медије и комуникације, Филозофски факултет, Универзитет у Келну, ДААД, Друштво за неуронауке Србије, Backyard Brains и Самсунг.

 

Истражите више о манифестацији: cpn.rs/artandscience

 

 

Љиљана Илић

Tagovi

Komentari (0)