ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПРИРОДА БУДУЋНОСТИ У РЕКТОРАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

У Новом Саду, Европској престоници културе, синоћ је отворена изложба Центра за промоцију науке посвећена климатским променама и еколошком отиску.

Изложба, коју Центар за промоцију науке реализује са својим новосадским партнерима и уз подршку Фондације Нови Сад 2022, отворена је до 7. августа у Ректорату Универзитета у Новом Саду, сваким даном од 16 до 21 часа. Поставка Природа будућности кроз спој уметности и науке тумачи бројне теме и изазове у контексту климатских промена и у оквиру пројекта ЕкОтисак.

 EkoPunkt_foto_Vladimir Janic.jpg

Посетиоце очекују радови три интердисциплинарна тима из Србије, који су реализовани у продукцији ЦПН-а, као и три рада иностраних уметника. Они представљају различите погледе на теме климатских промена, загађења и утицаја на животну средину користећи савремене уметничке праксе и релевантна научна знања и методе, и део су седмог издања програма art+science.

Централни мотив поставке фокусиран је на разумевање нашег комплексног односа према отпаду и загађењу, и њиховом утицају и последицама на околину. Могуће одговоре друштва и појединаца на захтевна питања која се тичу различитих дисциплина попут биологије, економије, политике, медицине и културе, нуде радови који су настали након дуготрајних, интердисциплинарних истраживања и сарадњи.

Радови у Ректорату Универзитета у Новом Саду баве се разноврсним темама: На који начин Џеф Безос експлоатише кориснике Амазона, и колики је еколошки отисак приликом куповине само једне књиге на сајту amazon.com? Како изгледа нова перспектива простора и времена у свести савременог човека? Колико бринемо о загађењу река на чијим обалама живимо и ваздуха који удишемо?

На отварању изложбе „Природа будућности“, Добривоје Лале Ерић, селектор овогодишњег art+scienceпрограма, изјавио је: „Климатска криза је дубока и свепрожимајућа. Какве су нам алтернативе? Иако тренутна предвиђања не делују охрабрујуће, још увек постоји могућност избора. У ту сврху је Центар за промоцију науке, са својим новосадским партнерима и уз подршку Фондације Нови Сад 2022, успоставио пројекат ЕкОтисак, као интердисциплинарни простор посвећен научним, уметничким и образовним праксама и знањима, а изложба ‘Природа будућности’ је део наших настојања да се суочимо и боримо са актуелним климатским околностима и указујемо на мноштво тема које их прате. 

„Центар за промоцију науке подстиче грађане да учествују у научним истраживањима, што је случај и са пројектом ЕкОтисак”, истакао је др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а. „Директно укључивање грађана у нешто што зовемо грађанска научна истраживања за циљ има подизање свести о животно важним темама, као што су загађење животне средине или адаптација на климатске промене.” 

Изложба Природа будућности и програм на Штранду који се отвара 22. јула осмишљени су као одговор на глобалну и локалну потребу за климатском писменошћу, као сетом неопходних знања и вештина за разумевање феномена климатских промена, манифестација које их прате и могућих мера прилагођавања или избегавања последица.

 

Пратећи програми

Изложбени програми у Новом Саду нуде обиље паралелних дешавања намењених различитим генерацијама. До средине августа биће организовани летњи Дечји научни камп (ДНК), ЕкоПункт поставке, вођене туре, Научни кафе, радионица о енергетској транзицији и завршни панел – разговор о резултатима и будућности пројекта ЕкОтисак. 

Tagovi

Komentari (0)