Отисак времена 70/∞

У Галерији САНУ, у среду 19. јуна, у 19 сати биће отвoрена изложба „Отисак времена 70/∞“, поводом 70 година од оснивања Графичког колектива (1949–2019). Циљ изложбе је представљање уметничког наслеђа и традиције Графичког колектива, институције која је имала пионирску улогу и немерљив значај у промовисању уметничке графике.

image003.png

 

Убрзо након оснивања 1949. године, Графички колектив постаје стециште уметника, историчара уметности, критичара и књижевника, те центар у којем се појаве у уметности критички промишљају. Током година, стиче високи професионални углед како на домаћој и регионалној, тако и на међународној ликовној сцени. Историја савремене српске и југословенске графике, а и уметности уопште, нераскидиво је повезана са историјом Графичког колектива.

Img9401.jpg

Аутор изложбе и уредник каталога је Љиљана Ћинкул, а текстове у каталогу су написали проф. емеритус Ирина Суботић, проф. др Јеша Денегри, Љиљана Ћинкул, Љиљана Слијепчевић и Гордана Поповић Васић. Изложбу ће отворити председник Српске академије наука и уметности академик Владимир С. Костић.

 

Пројекат су, поред САНУ, финансијски помогли Министарство културе и информисања РС и Секретаријат за културу града Београда.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Фото галерија

velizar_krstić_mušicanazidu.jpg
Img9400.jpg
Emir_Dragulj_roditelji1973.jpg
vladimir_veličković_petstanjajednekutije.jpg
zoran_todorović_kojeubiojesenjina.jpg
Img9391.jpg
milena_maksimović_kovačević_laamore coma la morte cambio tutto, 2013..jpg

Tagovi

Komentari (0)