Особе са инвалидитетом укључене у јавне радове на територији ГО Лазаревац

Особе са инвалидитетом укључене у јавне радове на територији ГО Лазаревац

Објављено:

Јавни радови су мера активне политике запошљавања која има за циљ ангажовања пре свега теже запошљивих лица, као што су особе са инвалидитетом, корисници новчане накнаде, лица без квалификација, технолошки вишкови  као и друга лица која су утврђена Националним акционим планом запошљавања за 2017. годину.

Циљ Јавних радова је и остваривање одређених друштвених интереса као што су помоћ старим лицима, уређење зелених површина, депонија, корита река и слично. Они се реализују по конкурсу Националне службе за запошљавање који је ове године трајао од 8. фебруара до 10. марта. Право учешћа су имала сва Јавна предузећа и установе, привредна друштва, предузетници, задруге  и удружења. Области у којима су могли да се спроведу јавни радови су социјалне и хуманитарне делатности, културне делатности, одржавање и обнављање инфраструктуре и одржавање и заштита животне средине. Трошкове спровођења Јавних радова сноси Национална служба за запошљавање и ту улазе зараде ангажованих лица, трошкови превоза, спровођења јавних радова и трошкови обуке лица. Са ангажованим лицима се закључује уговор о привремено повременим пословима и максимална дужина трајања Јавног рада је 4 месеца.

По овом конкурсу на територији ГО Лазаревац ангажовано је 14 лица  од чега је 11 особа са инвалидитетом.

- Очекујемо да ће и у следећој години бити опредељена средства за Јавне радове  и да ће интересовање послодаваца у овој општини бити и веће него ове године,  као и да ћемо ангажовати већ број незапослених лица, рекла је координатор службе, Марина Савић.

Председник ГО Лазаревац, Бојан Синђелић  истакао је да је ово још један доказ да Градска ооштина Лазаревац има изузетну сарадњу са Националном службом зазапошљавање

- Ово је само један у низу пројеката које ћемо заједно спроводити  и надам се да ће се у будућности још више послодаваца укључити у овакве и сличне пројекте. Ми свакако морамо учинити све што је у нашој моћи,  а ово је само један од примера како треба радити. Људи са инвалидитетом су свакако људи који овом друштву могу дати велики допринос и тренд њиховог избегавања мора да престане. Потрбно је да све особе са инвалидитетом пронађу своје ухлебљење у јавном или приватном сектору и ми ћемо радити на томе да им изађемо у сусрет и пружимо максималну помоћ и подршку. Рекао је Синђелић.

- Национална служба за запошљавање је и ове године имала је позив за јавне радове на који су се одазвале установе културе из Лазаревца  као и Туристичка организација. На овај начин успели само да упослимо 11 особа са инвалидитетом, рекла је члан Већа Катарина Марковић.

Директорка ТО Лазаревац, Снежана Гајић  каже да се Туристичка организација ГО Лазаревац први пут укључила у овај програм.

- Ово је заиста сјајна прилика, и наставићемо са оваквим активностима, како бисмо успоставили потпуну  комуникацију, како у локалној тако и у широј заједници  корисника, уз поштовање равноправности, пре свега.

- Опште је познато да Прво приградско позориште увек радо учествује у свим  друштвено корисним и хуманитарним пројектима, тако да поздрављамо и подржавамо све напоре и мере које Национална служба за запошљавање спроводи  у циљу унапређења статуса особа са инвалидиртетом. Ми смо примили троје младих и вредних људи који су жељни рада и жељни да покажу свој потенцијал, знање и вештине, истакла је Слађана Калик.

- Хтео бих овом приликом да се захвалим председнику општине као и комплетном општинскиом руководству  на указаном поверењу  када је у питању запошљавање нас, особа са инвалидитетом,  и надам се да ће та сарадња још дуго трајати, рекао је Марко Чипан, младић ангажован у Туистичкој организацији ГО Лазаревац.

Ивана Спасојевић по трећи пут укључена је у рад библиотеке Димитрије Туцовић путем Јавних радопва.

- Задовољна сам овим пројектом  и захвална сам што сам његов део али сматрам да су то ипак само 4 месеца  и питам се шта када тај период истекне. У сваком случају, ово је добра прилика да покажемо да нисмо другачији, да смо равноправни чланови друштва у коме живимо и споособни да за њега приввређујемо.

Komentari (0)