Орден за промовисање културе од председника Румуније за уздинску школу!

Основна школа Свети Георгије из Уздина одликована је орденом од стране председника Румуније Клауса Јоханиса. На овај начин препознате су заслуге руководства ове школе, у препознавању и промоцији етничког идентитета Румуна.

Председник Румуније, Клаус – Вернер Јоханнис, доделио је Основној школи „Свети Георге“ из Уздина, у знак захвалности за важан допринос у служби промоције румунске културе, језика и духовности у Републици Србији, Орден „Културне заслуге“ у чину витеза, категорија „ Ф “- за „ Промовисање културе”.

На овај начин препознате су заслуге руководства ове школе на чијем је челу директор Октавијан Крецу, у препознавању и промоцији етничког идентитета Румуна.

Због епидемије коронавируса, национални орден није могао да се уручи на свечаном пријему код председника Јоханиса, али је овог месеца генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину, уручио основној школи у Уздину ово важно одликовање.

osnovna-skola-sveti-georgije-uzdin-slika-skole.jpg

Поводом предаје ордена у „Румунској кући“ у Уздину, директор Уздинске основне школе Октавијан Крецу је истакао да је веома задовољан и срећан што је председник Румуније препознао рад уздинске школе, и да ће ово призњање бити будући оријентир који ће следити и он али и сви професори. Такође је додао да је ово за њих велики подстицај за наставак својих активности, како школских тако и ваннаставних, како би постигли још боље резултате.

Специфичност наше школе је мултиетничност. Осим Румуна и Срба, школу похађа и доста Рома. Васпитно-образовни рад изводи се у 15 одељења са укупно 214 ученика и 30 наставника, а у школи постоји и продужени боравак.

У нашој школи се постигнућа и успеси ученика систематски прате. Свако напредовање и успех ученика се похваљују, а изузетна постигнућа се промовишу и награђују. Нарочито су запажени резултати на Републичким смотрама рецитатора, Републичким такмичењима из румунског језика, историје, биологије, српског као нематерњег језика, Републичким смотрама хорова и оркестара и на спортским Олимпијадама у стоном тенису.

Међународна сарадња огледа се дугогодишњој збратимљености са гимназијом „Влад Цепеш“ из Темишвара и са „Дечјом палатом“ из Арада, што пружа могућност нашим ученицима да учествују на музичким, ликовним и литерарним манифестацијама, размењују искуства и друже се, истакако је директор Октавијан Крецу.

 

 

Tagovi

Komentari (0)