Општина Мали Зворник поново ће активирати Позивни центар

Због епидемијске ситуације, у општини Мали Зворник поново ће бити активиран Позивни центар за подршку лицима у кућној изолацији који чекају резултате тестирања на вирус Корона, као и оболелима од Ковида – 19, а за рад у оквиру Позивног центра биће ангажовани волонтери, обучени за пружање подршке становништву на терену током епидемије.

Осим тога, локална самоуправа обезбедиће помоћ за суграђане заражене вирусом Корона, из категорије социјално угрожених.

Одлуку о томе донео је Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у понедељак, 02. новембра.

На данашњем заседању чланови Штаба усвојили су и извештај о епидемијској ситуацији на подручју општине Мали Зворник, као и извештај о мерама предузетим на нивоу локалне самоуправе у циљу сузбијања епидемије, уз закључак да је, у циљу спречавања ширења епидемије вируса Корона, приликом прославе крсних слава неопходно да се сви грађани придржавају препорука Кризног штаба и Српске православне цркве и да ти догађаји протекну безбедно, уз примену прописаних мера заштите.

Такође је закључено да надлежне инспекцијске службе на територији општине обиђу објекте за које постоје сазнања да пружају угоститељске услуге, а нису регистровани за ту делатност, и побрину се да такви објекти пређу у регуларни систем рада и у оквиру њега примене све прописане противепидемијске мере, укључујући истицање на улазу у објекат података о одговорном лицу за спровођење мера заштите од Ковида – 19 и броја људи који уз прописану физичку дистанцу могу истовремено да бораве у објекту.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, и овом приликом упозорио је на опасност од ширења инфекције на славама и другим свечаностима у затвореном, током јесени и зиме, наводећи да је општина Мали Зворник, преко надлежних инспекцијских служби, појачала контролу примене и поштовања заштитних мера на терену у угоститељским и дугим објектима предвиђеним за окупљање већег броја људи.

Он је апеловао на суграђане да крсне славе и друге прославе организују искључиво у кругу најуже породице, уз поштовање прописаних мера физичке дистанце и коришћење маски, наводећи да зна да то није лако, али да је неопходно да сви у заједници дају све од себе како би епидемијска ситуација била под контролом.

Директорка Дома здравља у Малом Зворнику, Валентина Ристић, рекла је да је у протеклој седмици у овој установи на дневном нивоу тестирано у просеку од 12 до 14 особа, а да је у петак, 30. октобра, од 12 пацијената тестираних на вирус Корона половина њих била позитивна.

Она је констатовала да повећање броја оболелих није драстично, да је епидемијска ситуација у општини Мали Зворник и даље релативно мирна, као и да је тренутни број оболелих последица повећаног броја контаката, услед поласка у школе, на факултете, као и на славама и другим прославама.

Ристић је навела да ће запослени у Дому здравља наставити пажљиво да прате епидемијску ситуацију и додала да малозворничка Ковид амбуланта за сада ради у једној смени.

Према речима начелника Полицијске станице у Малом Зворнику, Раденка Петровића, на подручју општине има 30 лица у кућној изолацији, који су заражени или су били у контакту са зараженим особама, чији боравак у карантину службеници малозворничке Полицијске станице свакодневно надзиру.

Он је навео да су припадници МУП-а у Малом Зворнику током викенда уредно контролисали рад угоститељских објеката и да нису уочена прекорачења у погледу поштовања прописаног радног времена и превентивних мера.

На седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник размотрен је и усвојен и извештај о стању у школама на подручју малозворничке општине у погледу епидемије вируса Корона.

У извештају је, између осталог, наведено да се рад у свим школским установама у општини одвија у складу са инструкцијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и да се свакодневно примењују све мере заштите од ширења епидемије, те да школе редовно извештавају Школску управу у Ваљеву и Завод за јавно здравље у Шапцу о епидемијској ситуацији.

Према подацима у извештају достављеном Штабу за ванредне ситуације општине Мали Зворник, у школама на подручју општине по једна особа у просеку одсутна је са рада, односно наставе, због контакта са зараженим вирусом Корона, сумње на инфекцију или инфекције.

Чланови Штаба на крају заседања упознати су са дописом Одељења за ванредне ситуације из Шапца и захтевом за организовање седнице посвећене припремама зимске службе за наступајући зимски период.

Љиљана Ристановић

Tagovi

Komentari (0)