Опленачка берба 2021

Сваке године, другог викенда у октобру још од 1962. године, у Тополи се у част вина и грожђа одржава традиционална привредно-туристичка манифестација „Опленачка берба“. Тих октобарских дана Топола постаје место у коју се са свих страна „слију“ туристи и посетиоци који три дана славе бербу грожђа и дегустирају надалеко чувена опленачка вина.Тако је било и ове године од  08.10. до 10.10.2021.

 1.jpg

Песмом “Обраше се виногради”, у дворани Културног центра Топола званично је отворена 58. Опленачка берба. Привредно туристичку манифестацију отворила је Снежана Петровић, секретар Министарства за бригу о деци. Посетиоцима се у име домаћина обратио председник Скупштине општине Топола, Владимир Радојковић. У културно-уметничком делу програма гостима су се представили – певачка група, припремни, најмлађи и средњи ансамбл Културно уметничког друштва Опленац из Тополе и дечији ансамбл “Вук и Наум” из Топонице. Првог дана Опленачка берба је започела уобичајеним програмом за децу. Весела трупа Пере кловна забављала је малишане у дворани Културног центра. Овсиште је било домаћин првих “Михољских сусрета села”. У родној кући Радоја Домановића манифестацију је отворила Снежана Петровић, секретар Министарства за бригу о селу.

25.jpg

Посебан печат, који културно оплемењује Опленачку бербу свакако је Сабор изворног народног стваралаштва. Чине га фолклорне, певачке групе и инструменталисти одабрани на саборима и смотрама народног стваралаштва Србије.

Због временских прилика, боље рећи неприлика, Сабор је, уместо у Карађорђевом граду, отворен у дворани Културног центра. Испред општине Топола сабораше је поздравио председник Игор Петровић. Овогодишњу смотру званично је отворио проф. др Димитрије Големовић.

На сабору су између осталих учествовали и : КУД Младост – Авала, КУД Стеван Штрбац – Врчин, КУД Спасовдански вез – Дреновац, КУД Љубомир Ивановић Геџа – Ковачевац, КУД Уна – Нови Град (Република Српска), КУД Лазар Хребељановић – Београд, Ансамбл из Одесе (Украјина) и наравно домаћин КУД Опленац. “Традиционална музика и млади у Србији данас” – била је тема 10. сусрета младих певачких група Србије које је одржано у простору старе библиотеке града. У оквиру етномузиколошке радионице за традиционално певање “обрађивана” је тема “Учење народних песама у институцијама и изван њих”.

У дворани Културног центра Топола, свечано су додељене награде са 17. Међународног оцењивања вина и ракија. Награде победницима уручио је председник општине Топола, Игор Петровић.

Током манифестације одржано је и прво такмичење у припреми гулаша – Краљевски котлић. Такмичење се одвијало испред Визиторског центра. Учествовало је 8 екипа: Шумадијска јаја, Липовачки рај, Витлина ловци, Лукино сокаче, Бели лукац и љута паприка, Вукови с Рудника, Браћа Ђерић и Котлић Мика. Жири је радио у саставу: председник жирија Субин Радован и чланови жирија – судије Марковић Зоран и Вукајловић Милорад.

Прво место првог Краљевског котлића освојила је екипа Ловци Витлина из Горње Трнаве. Друго место припало је екипи Шумадијска јаја из Крагујевца, а треће екипи Мика котлић из Тополе.

Већ по традицији Средња школа “Краљ Петар I” приредила је изложбу грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа. Штанд, врло разноврстан и за свачији укус.... Визиторски центар био је домаћин етномузиколошке радионице. Тема је била методика певања “из вика” или како научити певање “из вика”. На врло креативан начин предавање је одржао проф. др Димитрије Големовић.

Овогодишњу Опленачку бербу употпунили су и концерти Дејана Петровића и Биг бенда 09.10. као и Амадеус бенда 10.10.2021

Tagovi

Komentari (0)