Омаж Радио Београду отвара тринаести Beldocs festival

Након светске премиjере на ИДФА фестивалу и проjекциjе у Музеjу модерне уметности МоМА у Њуjорку, филм “Говори да бих те видео” Мариjе Стоjнић ће 8. маjа у Центру Сава отворити овогодишњи фестивал Beldocs.

 Speak so I can see you still 1-min.jpg

Тринаести међународни фестивал документарног филма Beldocs биће одржан од 8. до 15. маjа у Београду, а на отварању фестивала 8. маjа у 20.30 сати у Великоj дворани Центра Сава биће премиjерно приказан филм “Говори да бих те видео” у режиjи Мариjе Стоjнић.

Филм истражуjе звучне краjолике Радио Београда, jедне од наjстариjих радио станица у Европи, и вишедецениjског културног светионика града. Кроз синестезиjу речи, шумова, музике, тишине и светла, филм нас уводи у свет радиофонског звука коjи чини да се сећамо, осећамо, промишљамо и разумемо свет и себе. “Говори да бих те видео” портретише радио не само као лабораториjу радиофонског звука, већ и као jединствену лабораториjу духа и креативне мисли.

Поводом премиjере на Beldocs фестивалу Мариjа Стоjнић jе изjавила:

- „Белдокс нам jе указао изузетну част приликом да отворимо овогодишњи фестивал, и радуjемо се што ће „Говори да бих те видео", на ком jе ауторски тим посвећено радио четири године, нашим суграђанима омогућити да завире у магични свет Радио Београда. Оваj филм приказуjе само jедан мали део тог света, фрагменте из његовог програма и свакодневице, коjе смо одлучили да истражимо на jедан можда не тако уобичаjен начин“.

Постављен на границу између опсервациjског документарца и звучног експеримента, као омаж невидљивим борцима за очување аутентичног духа Београда, кроз звучни колаж свевременских радиофониjских дела коjа постављаjу заборављена питања о човеку, друштву и стваралаштву, филм испитуjе постоjеће и потенциjалне системе вредности и покушава да пронађе збирну мисао радиjа.

 Speak so I can see you still 3(1)-min.jpg

Светска премиjера филма одржана jе на ИДФА фестивалу у Амстердаму у Холандиjи а затим jе уследио позив да филм буде приказан у чувеном Музеjу модерне уметности (МоМА) у Њуjорку у оквиру престижног програма Doc Fortnight.

 

- „По реакциjама првих гледалаца из Европе, сигурна сам да смо привилеговани што имамо jедну овакву институциjу, коjа jе уз своjе грађане већ 95 година, и коjа jе ту да буди, обликуjе и чува од заборава наше колективно искуство, чинећи да се осећамо мало мање усамљено и неадекватно у времену у ком живимо“, рекла jе редитељка филма, Мариjа Стоjнић.

 

Сценаристкиња и редитељка овог дугометражног документарног остварења jе Мариjа Стоjнић, коjа jе уз Милоша Ивановића и продуцирала филм. Душан Грубин jе директор фотографиjе, за монтажу су били задужени Кристина Поженел и Иван Васић, а дизаjн звука потписуjе Иван Зелић. Копродуценти су филмска кућа Сет Саил Филмс и Рестарт из Хрватске (Вања Jамбровић и Тибор Кесерза). Проjекат jе подржан од стране Филмског центра Србиjе на конкурсима за развоj и продукциjу, Еуримагеса (“Euroimages Lab Project Award”), Филмског Института Доха 2018, за пост-продукциjу, а филм jе подржала и финска медиjска кућа, YLE.

 

Овогодишњи, тринаести Међународни фестивал документарног филма Beldocs 2020, коjе ће бити одржан од 8. до 15. маjа у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премиjерних филмова из целог света, у више од 15 различитих селекциjа. Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским, уметничким документарцима…

 

Trejler: https://vimeo.com/371401839

 

Tagovi

Komentari (0)