Округли сто o сарадњи институција у спречавању насиља у породици

У организацији Центра за социјални рад „Дунав“ из Инђије и Удружења  жртава насиља „ХАJ'Р“ из Београда у просторијама Пословно образовног центра одржан је округли сто на тему „Сарадња институција у спречавању насиља“.

 okrugli sto o sprecavanju nasilja.jpg

На скупу је закључено да се ефикасном сарадњом свих институција на локалном нивоу постижу бољи резултати у заштити жртава насиља. Применом Закона о спречавању насиља од 1. јуна 2017. године примењују се изрицање хитних мера заштите од насиља  - мера привременог удаљења учионица из стана и мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, које се изричу према насилницима, што даје позитивне резултате у заштити жртава.

У наредном периоду неопходно је да се у циљу смањења виктимизације жртава успостави сарадња институција у току саслушавања жртви. Такође, констатовало се да је сарадња институција на локалном нивоу у општини Инђија веома добра.

Присутне учеснике у име општине Инђија поздравила је заменица председника општине Драгана Радиновић. Гости предавачи су били из Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Управе криминалистичке полиције, Службе за сузбијање криминала - мајор полиције Предраг Драговић и мајор полиције Драган Младеновић; председница Удружења „ХАJ'Р“ Хајрија Рамадани, психијатар проф. др медицинских наука Јован Марић, проф. др политичких наука Хатиџа Бериша, професорка на Војној академији адвокат Ана Блажић Максић која пружа бесплатну правну помоћ и заступа жртве насиља.            

Учесници су били представници свих локалних институција: Основно јавно тужилаштво, полицијска станица Инђија, Дом здравља, школе, предшколска установа, Црвени крст, центри за социјални рад из региона Срема, општине Пећинци, Ириг, Стара Пазова, Рума и Инђија.

Модератор скупа је била директорка Центра за социјални рад „Дунав“ из Инђије  Жељка Годић Аврамовић.

 

Tagovi

Komentari (0)