Огромно интересовање за jубиларну Слободну Зону

Дан пред отварање 15. филмског фестивала Слободна Зона, наjвеће интересовање влада за музичке филмове Арета Френклин – Амазинг Граце у Комбанк Дворани коjи jе скоро распродат, као и за филм Туста Андреjа Коровљева коjи jе на програму у петак 8.11. Апсолутни фаворит публике jе филм Дневник Диане Будисављевић коjи jе на програму у понедељак 11. новембра у Комбанк дворани са две распродате проjекциjе и додатним термином од 17 часова. 

kzn sz (8).jpg 

Промо видео Слободне Зоне: https://www.youtube.com/watch?v=eXGxdyx3Yvo

Слављеничко издање фестивала заокружуjу филмови из селекциjе Наjбоље од Слободне Зоне коjи се приказуjу у Jугословенскоj Кинотеци као и програм 30 година од пада Берлинског зида у оквиру кога наjвеће интересовање влада за филм Вима Вендерса Небо над Берлином. Велико интересовање влада и за филмове Кордиљери снова Патрисиjа Гузмана, Избачени Фредерика Гертена и #Женско задовољство Барбаре Милер.

У Нишу и Новом Саду биће приказан изузетно атрактиван избор од 12 филмова из свих овогодишњих селекциjа, а фестивал ће, као и у Београду, у четвртак 7. новембра отворити анђеоски глас и нестварна харизма Арете Френклиновековечени у филму Сидниjа Полака и Алана Елиота Арета Френклин - Amazing Grace.

И док узбуђење пред почетак расте, очекуjемо и госте - ауторке и ауторе филмова и неке од протагониста и чланова екипе филмова из овогодишње селекциjе. У госте нам долазе Мариус Олтеану и Царла Фотеа (режисер и продуценткиња филма Чудовишта.), Амал Рамсис (редитељка филма Долазиш из далека), Мартин Фаркас (сниматељ филма Лепота и пролазност), Суад Беговски (глумац у филму Бог постоjи: њено име jе Петруниjа), Андреj Коровљев (редитељ филма Туста), Андy Даy и редитељка Jелена Раденовић (Уметност сећања) и Фредерик Герттен (редитељ филма Избачени).

Гледаоцима ће се на све три проjекциjе представити и редитељка филма Дневник Диане Будисављевић Дана Будисављевић као и неки од главних протагониста филма, сведоци коjи су спашени захваљуjући акциjи Диане Будисављевић

Специjални гости фестивала биће и канадски редитељ Денис Коте коjи ће одржати мастер клас у Дворани Културног центра Београда и директор фестивала ФИД Марсеj Жан-Пjер Рем коjи ће одржати предавање  на Факултету за медиjе и комуникациjе, али и бити члан жириjа такмичарског дела фестивала. Осим њега два стручна жириjа чине и Наташа Пантић, Петар Митрић, Гуиллауме де Сеилле, Петар Милат и Владимир Блажевски.

 

У протеклих 15 година филмски фестивал Слободна Зона изнедрио jе читав низ пратећих програма и активности коjе се одржаваjу током читаве године. Jедан од њих jе Турнеjа Слободне Зоне током коjе приказуjемо наjбоље филмове са фестивала и коjа jе ове године обишла преко 50 градова у Србиjи и таj броj из године у годину расте. Издали смо 4 комплета уџбеника и пратећих материjала коjи се користе у настави у средњим и одновним школама широм Србиjе. Filmmaker school Слободне Зоне jе управо ових дана добио нове полазнике. Кратки илмови њихових колега коjи су прошли оваj програм наћи ће се на фестивалу као део посебног програма Future is here у оквиру селекциjе 14+. Неки од полазника Кампа Слободна Зона Jр. Из 2007, 2010 и 2012 данас се професионално баве филмом и осваjаjу награде на фестивалима. 

 

Добро дошли у Слободну Зону!

 

Tagovi

Komentari (0)