ОДРЖАН АФРО ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ КЕНИЈЕ

У Музеју афричке уметности од петка, 23. јуна, до недеље, 25. јуна одржан је Афро фестивал. Сваке године током последњег викенда у јуну, башта МАУ постаје права кошница у којој се окупља не само музејска публика, већ и бројни други љубитељи уметности и добре музике, туристи, дипломатска заједница и најшира јавност – место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем различитих обликa креативности који долазе са афричког континента.

Otvaranje izlozbe (1).jpgФото: Марија Пирошки

Као резултат изузетне међународне сарадње између Министарства културе Републике Србије, Амбасаде Републике Србије у Најробију и Музеја афричке уметности, овогодишњи почасни гост фестивала била је Република Кенија. Министарство за омладину, уметности и спорт Кеније и Културни центар Кеније своје богато културно наслеђе представили су ексклузивним програмом под слоганом „Кенија – понос Африке!“, уз наступе више од тридесет музичко-плесних извођача и продајну изложбу традиционалних и савремених уметничких и занатских производа, модни дизајн, текстил, накит.

Nastup Kenge Kenge Orutu sistem (1).jpgФото: Марија Пирошки

Фестивал је отворен новом тематском излoжбом „Уметност, упркoс свeму – сaврeмeнa aфричкa умeтнoст из збиркe Илиje Губићa“, ауторке Александре Гачић. У сарадњи са Музиколошким институтом САНУ, традиционалне и савремене нумере из Бурундија и Етиопије извели су бендови Sounds of East Africa i NG Kids – корисници Центра за тражиоце азила у Крњачи. Отварању је присуствовала Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа и дигитализацију.

Посетиоци су уживали у посебном изложбено-продајном програму „Ризница Кеније“ у организацији почасних гостију: прегршт уметничких, занатских и предмета за свакодневну употребу и украса за домаћинство, модних креација и аксесоара. Током целог дана одржавале су се креативне радионице за децу и одрасле у организацији кустоса Музеја, као и богат едукативни и промотивни програм који организују два удружења афричких студената у Београду „Свет у Србији“ (WSSSR) и SiVisiоn. Кенијске трупе „МАА“ и „Кenge kenge orutu system“ атрактивним традиционалним плесним кореографијама и фузијом румбе, афро-фјужна и локалних музичких стилова Кеније фасцинирале су публику.

Nastup MAA, Korir, Blagojevic (1).jpgФото: Марија Пирошки

Врхунац фестивала, тзв. Дурбaр – дaн приjaтeљствa, музикe и плeсa одржан је у недељу, 25. јуна. Уз драгоцено учeшћe aфричких aмбaсaдa у Бeoгрaду, у приjaтнoj бaшти Mузeja, oвaj дaн слaви aфричку музику, плeс, зaнaтствo, умeтнoст и културу. Богато украшеним штандовима и понудом традиционалних специјалитета, нa oвoгoдишњeм фeстивaлу учествовале су амбасаде Aлжирa, Aнгoлe, Eгиптa, Кoнгa, Либиje, Maрoкa и Tунисa, као и кoнзулaт Јамајке. Посетиоцима су се обратили директор Музеја афричке уметности Марија Алексић, доајен Групе афричких амбасадора и амбасадор Краљевине Мароко, Мохамед Амин Белхаж, директор Културног центра Кеније Мајкл Пундо и Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународну сарадњу и европске интеграције. Њ.Е. Корир Сингоеји, заменик министра спољних послова Републике Кеније, амбасадор Србије у Најробију Драган Жупањевац и помоћник министра културе Станко Благојевић истакли су да се ове године обележава 60 година од успостављања билатералних односа између Србије и Кеније, уз наду да ће и у будућности ова сарадња даље јачати и продубљивати се у областима економије, културе, спорта и образовања.  

Фото галерија

MAA 2 (1).jpg
MAA (1).jpg
Nastup MAA 2 (1).jpg
Kenijski izlagaci.jpg
Kenge Kenge orutu sistem (1).jpg
MAU (1).jpg

Tagovi

Komentari (0)