Одржане Словачке народне свечаности

Протеклог викенда у Бачком Петровцу су одржане Словачке националне свечаности, које представљају национални празник Словака који живе у Србији. Ово је била јубиларна манифестација под називом "100 година са народом, у народу, за народ".

Slovacke narodne svecanosti.jpg

Честитајући национални празник словачке националне мањине председник Владе АП Војводине Игор Мировић подсетио је да се одлуком Скупштине Војводине 9. август обележава као датум од посебног значаја за словачку националну заједницу, а тиме и за АП Војводину и Републику Србију у целини, што је потврда, како је рекао, међусобног уважавања и разумевања.

Свечаности је отворио Петер Пелегрини, премијер Словачке. У току претходна четири дана одржано је низ културних, едукативних, забавних и спорстких садржаја. На свечаној седници Националног савета, председница Љибушка Лакатош је Плакету за допринос у области културе уручила Мирославу Бенки, истакнутом уметнику из Старе Пазове, док је јуче на свечаној седници Признање за дугогодишњи допринос развоју информисања припало Јану Филипу, дугогодишњем новинару покрајинског сервиса, који сад живи и ради у Словачкој а родом је из Старе Пазове.

У суботу и недељу одржано је и низ пратећих садржаја, међу којима су били гала концерти одраслих и дечјих фолклорних група, на којима су наступили и чланови СКУД-а Херој Јанко Чмелик из Старе Пазове: Женска певачка група, ФА Класје и најстарија дечја фолклорна група, док се на вашару уметности са својим ручним радовима и гастрономијом представило Удружење пазовачких жена.

Организатори Словачких народних свечаности су Национални савет словачке националне мањине, Матица словачка у Србији и Општина Бачки Петровац.

Tagovi

Komentari (0)