Одржана прва белегишка Ђокиjада

У суботу jе у Белегишу одржана прва по реду шаљива манифестациjа под називом Ђокиjада посвећену људима коjе носе ово типично сремачко име.

 Održana prva belegiška Đokijada.jpeg

Ђорђе, Георг, Георгиjе, Ђурађ, Jоргос. У Срему jедноставно- Ђока. Управо овом имену jе посвећена манифестациjа у Белегишу коjу jе организовало, ко други, до удружење имењака. Шаљива манифестациjа подрзумева и шаљив програм тако су у њему учествовали овдашњи глумци и песници, као и станд уп комичари “цабарет тхреесоме”.

До педесетих година прошлог века Ђока jе било наjчешће мушко име у Срему. На манифестациjи су присутни чули да потиче од грчког и мена Jоргос што значи пољопривредник и да су га носили разни велики људи у историjи од Светог Ђорђа преко Карађорђа или Ђорђа Балашевића. Постоји и друго тумачење да је корен речи много старији и да потиче са простора Јерменије, те да је друго име за вука...

Програм jе подразумевао и спремање рибљих специjалитета jер тако приличи селу поред Дунава, као и маратон у игрању кола. А добродошли су били сви и коjи jесу и нису Ђоке.

С.Станковић

Tagovi

Komentari (0)