Одржана КОНФЕРЕНЦИЈА ЧЛАНОВА САНУ

На конференцији чланова САНУ, одржаној 19. марта, разматрани су предлози за кандидате за избор часника САНУ – председника, два потпредседника и генералног секретара. До 13. марта 2019. стигли су следећи предлози: за председника САНУ предложен је академик Владимир С. Костић; за потпредседника САНУ, од реда чланова Одељења за математику, физику и гео-науке, Одељења хемијских и биолошких наука, Одељења техничких наука и Одељења медицинских наука, предложен је академик Зоран В. Поповић; за потпредседника САНУ од реда чланова Одељења језика и књижевности, Одељења друштвених наука, Одељења историјских наука и Одељења ликовне и музичке уметности предложен је академик Љубомир Максимовић; за генералног секретара САНУ предложен је академик Марко Анђелковић.

 Sanu1.jpg

 

Том приликом, академик Небојша Лалић образложио је предлоге, подсетивши на висока научна достигнућа предложених академика и на њихов досадашњи рад на челу Академије.

Академик Владимир Костић, председник САНУ, изложио је предлог плана рада САНУ за наредни четворогодишњи период (2019 – 2023), истакавши да га свесно започиње понављањем реченице којом је отворен и претходни предлог: „Српска академија наука и уметности у великој мери је одређена дефиницијом 'највиша научна и уметничка установа у Србији', што је као своју одредницу у периоду за нама, радом својих чланова, уверен сам, успела да сачува“. Истакао је да Академија треба да настави да несмањеним интензитетом делује у низу идентитетских пројеката, као и да ће активности САНУ и даље укључивати дугорочан рад на кључним националним пројектима, уз критично праћење актуелног стања превасходно у образовању, науци и уметности. Посебан нагласак биће на продубљивању већ постојеће сарадње са међународним и домаћим институцијама, али и дијалогу са млађим генерацијама. 

Изборна скупштина на којој ће се бирати часници САНУ биће одржана у четвртак, 4. априла, у 11 сати.

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)