Одбојка: Србиjа, светски првак, директно на СП 2022

СЕНИОРКЕ – XIX СП 2022. – СЕНИОРИ – XX СП 2022.

 

 odbojkasice_reprezentacija_seniorke.jpg

 

Светска одбоjкашка федерациjа, FIVB, саопштила jе нови систем такмичења и квалификациjа за XIX СП 2022. у конкуренциjи одбоjкашица, коjе ће се одиграти у Холандиjи и Пољскоj, као и за XX СП 2022. у конкуренциjи одбоjкаша, коjе ће се одиграти од 26. августа до 11. септембра. Директан пласман на оба првенства, на коjима ће играти по 24 селекциjе, већ су изборили светски шампиони, Србиjа и Пољска, као и домаћини такмичења, Холандиjа и Пољска, односно Русиjа.

FIVB jе саопштио да ће одбоjкаши утакмице играти у 8 градова: Москви, Санкт Петербургу, Калињинграду, Красноjарску, Казању, Jекатеринбургу, Уфи и Новосибирску.

24 екипе ће бити подељене у 6 група са по 4 тима. Мечеви ће се играти 26 – 29. августа. Пласман у ИИ фазу избориће 16 екипа, по две првопласиране селекциjе из сваке групе и 4 наjбоље трећепласиране екипе, коjе ће формирати 4 групе са по 4 тима, а мечеве ће играти 2 – 4. септембра. Пласман у ИИИ фазу, коjа укључуjе и полуфиналне и мечеве за пласман, избориће 6 селекциjа, победници 4 групе и 2 наjбоље другопласиране репрезентациjе, коjе ће играти 7 – 11. септембра.

Светска одбоjкашка федерациjа jе саопштила и да jе промењен систем квалификациjа за Светска првенства, па ће, поред светских шампиона и организатора, директан пласман на СП 2022. у обе конкуренциjе изборити финалисти Континенталних првенстава 2021. из свих 5 Конфедерациjа.

Преосталих 12 репрезентациjа у мушкоj и 11 у женскоj конкуренциj биће познати после квалификационих мечева у коjима ће играти по 24 репрезентациjе са FIVB ранг листе, коjе се нису квалификовале до тог тренутка.

 

 

 

Новица Сарић

Портпарол

 

Tagovi

Komentari (0)