ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО НЕЗАБОРАВНОГ JУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ вас позиваjу у Променаду грочанском чаршиjом  ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО НЕЗАБОРАВНОГ JУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА недеља 2. октобар у 13ч знаменитим местима и културним добрима Гроцке  са Зорицом Атић и Смиљаном Попов.

 DSC_6249.JPG

(Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршиjа, Ресторан „Виногради“)

У оквиру манифестациjе „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе“, позивамо вас на Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13х, и уjедно на дружење и затварање изложбе „Путуjуће шаре Србиjе“ Милице Живадиновић коjа гостуjе у Ранчићевоj кући.

 1.jpg

Након окупљања у гостољубивоj топлини Ранчићеве куће, српском варошком дому у коме „стануjе“ Центар за културу Гроцка и актуелна изложба „Путуjуће шаре Србиjе“, домаћички тандем у саставу Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ сериjала „Београд за почетнике”, дочараће публици колико jе Гроцка, стара варош позната по живописним пеjзажима с погледом на реку, jеднако чувена и по знаменитим местима и драгоценим споменицима културе

Уз обиље историjских занимљивости, прича о културним добрима Гроцке потпуно jе у духу велике европске манифестациjе коjа слави културно наслеђе и чува га од заборава - Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршиjа, споменик Илиjи Гарашанину – jединствен у Србиjи, скулптура Грочанке девоjке коjа дочекуjе госте, Ресторан „Виногради“... и многе друге занимљивости чекаjу на вас, драга публико.

 3.jpg

Знатижељни посетиоци упознаће се са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народнимградитељством по мери човека, коме сведочи времешна Ранчићева кућа у варошком сокаку с погледом на Дунав. Нешто даље, пружа се Чаршиjа, део некадашњег Цариградског друма и срце грочанске вароши, чувена амбиjентална целина од великог значаjа за Србиjу. У рангу jе Косанчићевог венца и старог jезгра Земуна, и има наjвише сачуваних старих српских кућа - заштићених споменика културе у читавом Београду.

Негуjући културу сећања, краj бисте Илиjе Гарашанина и потом у Легату др Александра Костића променада jе зачињена дирљивом причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илиjе Гарашанина, проф. др Александра Костића и проф. др Смиље Костић-Jоксић, коjи су своjим деловањем омогућили напредак и развоj Србиjе – и такође оставили неизбрисив траг у Гроцкоj. Ресторан „Виногради“ jе у староj Jугославиjи био стециште уметничке елите и страних делегациjа, а своjим панорамама привлачио jе броjне посетиоце и излетнике, почев од jугословенског председника Тита, и заслужио комплимент да има „поглед лепши него са Месеца“...

 

Добро дошли, променада jе слободна!

 

За приjављивање и информациjе:

Центар за културу Гроцка,

 011 850 23 21, 064 64 73 750

  

Смиљана Попов

новинарка, ауторка & уредница емисиjе "Београд за почетнике"

 

Tagovi

Komentari (0)