Од Бетовеновог Квартета до Вагнеровог Зигфрида

Шеф-диригент Габриjел Фелц заjедно са филхармониjским оркестром приређуjе нови подухват у петак 28. фебруара (Коларац, 20х). Након што ће Гудачки квартет Београдске филхармониjе извести последњи Бетовенов квартет, оркестар ће заjедно са звездама светских оперских кућа извести трећи чин Вагнерове опере Зигфрид.

felc i bgf-min.JPG

Филхармониjску публику поново очекуjе жанровски излет jер концерт започиње у сасвим камерноj атмосфери, са само четири музичара на сцени. Гудачки квартет Београдске филхармониjе – Jелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић извешће Бетовеново ремек дело оп. 135, jедно од наjзначаjних камерних остварења свих времена.

 „Веза Бетовена и Вагнера jе jедна од наjважниjих за историjу музике, поготово ако имамо у виду да ниjе могуће разумети Вагнера, уколико не разумемо Бетовена. Оно што jе Вагнер научио студираjући партитуру овог квартета, у великоj мери се одразило на његово далје стваралаштво. Приредићемо путовање од наjпре 4 музичара на бини до преко стотину њих у извођењу ‘Зигфрида’, а оба дела повезуjе иста филозофска мисао”, рекао Габриjел Фелц.

Шеф-диригент испуњава обећања дато у вези са извођењем оперске литературе на концертном подиjуму. Специjално за ову прилику долазе звезде светских оперских кућа - сопран Елизабет Таjге, мецосопран Карин Ловелиjус, тенор Пол Мекнамара и баритон Терухико Комори.

Вагнер се ретко изводи на домаћоj сцени, те jе ово ексклузивна прилика за публику да ужива у причи о младом хероjу Зигфриду у остварењу коjе чини део чувене тетралогиjе „Прстен Нибелунга“. Огромни оркестарски састав типичан за Вагнера и овог пута подразумева поjачање од девет хорни, Вагнер-туба, бас-трубе, бас-тромбона и три харфе, а у овом подухвату филхармоничарима се придружуjу и музичари из региона.

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

Tagovi

Komentari (0)