Обележена 76. годишњица депортације суботичких Јевреја

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 76. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе.

godisnjica deportacije 01.jpg 

Седамдесет шест година након депортације 4.000 суботичких Јевреја делимо заједничко осећање туге, подсећајући се на овај дан страдања јеврејског народа, рекао је обраћајући се присутнима у Синагоги, градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући да је „храм у коме се налазимо данас управо место са ког треба поручити да су чисто срце, правда и снага чињеница јачи од силе, снажнији од зла“.

- Део смо народа који уз Јевреје, Русе и Роме  спада у највеће  страдалнике у страшном походу Хитлерове нацистичке машинерије. Ми разумемо шта је  патња. Више  од било кога разумемо и шта је неправда. Искусили смо је небројено пута зато је важно да сваке године, сваког 16. јуна сви заједно застанемо и на  овом светом месту сетимо се страдалника у Холокаусту. Холокауст нигде и никада не сме да се понови. На нама  је да памтимо и сећамо се оних који су страдали само зато што су друге вере и нације. Ако заборавимо, цена коју можемо платити биће превисока.  Зато немамо право на заборав – нагласио је Лабан.

Наша је обавеза, додао је, да се сећамо, да сећањем и пијететом бранимо право на истину.

– Истина мора да се  зна, а  знање је најбољи залог за будућност. Тог права, права на истину не смемо се одрећи нити заборавити. Одговорности се не могу и не смеју одбацивати. Ако то учинимо, нисмо достојни успомене на наше претке ни на  све оне храбре  Суботичане који су свој живот  положили на жртвеник мира. Захваљујући тој жртви Суботица и сви њени грађани данас живе у миру, слози, поштовању и уважавању – истакао је градоначелник Лабан.

godisnjica deportacije 02.jpg 

Уз констатацију да је његова дужност, као човека и као градоначелника, првог међу једнакима, да брани моралне, културне, историјске  вредности свих грађана Суботице, градоначелник је подвукао да су српски и  јеврејски народ кроз историју прошли многе тешке тренутке, али чврсти пријатељски односи никада нису били уздрмани.

– Припадници јеврејског народа дали су Суботици  много тога великог и вечног. Наше иницијативе  и све наше активности морају ићи у смеру стварања још боље, још сигурније будућности. Поклонимо се сенима страдалих и помолимо се за мир, слогу и љубав који су наш императив. Нек им је вечна слава – рекао је Богдан Лабан.

Председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, казао је да је покушај истребљења јеврејског народа у Холокаусту огласио  20. век и европски континент временом и местом највећег, вишемилионског убијања Јевреја  у логорима смрти пре равно 76 година.

– Бол и сећање на Јевреје депортоване у логоре смрти живи као рана која не зацељује. Одведена су и уморена људска бића са именом и презименом, са хтењима и животним надањима, валовите плаве косе и пегавог лица, младе мајке, стасити мушкарци, бебе у колицима и времешне баке. Тако треба да их памтимо, а не као бројке, као бројеве једног стравичног злочина. Ту смо да заједно сведочимо о њима као опомена садашњој генерацији за будућност – нагласио је Сабадош.

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Богдан Лабан и секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

Венце су положили и представници конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих  организација и удружења.

У име суботичке локалне самоуправе, венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, положиo je заменик председника Скупштине града Суботице Вељко Војнић.

Tagovi

Komentari (0)