ОБЈАВЉЕНА СЕЛЕКЦИЈА 13. ЈОАКИМИНТЕРФЕСТА

КРАГУЈЕВАЦ – На конференцији за медије поводом почетка    13. Међународног позоришног фестивала говорили су Милош Крстовић, директор Књажевско-српског театра и Милош Латиновић, селектор Јоакиминтерфеста.

 

pressJIF.jpg

 

Фестивал се одржава у Књажевско-српском театру од 9-15. октобра. У званичној конуренцији ће се наћи шест представа из Русије, Словеније, УСА, Хрватске, Републике Српске и Србије, а о наградама ће одлучувати жири у саставу: Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељ и Јелена Јањатовић, костимограф.

„Селекција овогодишњег фестивала „ЈоакимИнтерФест“ у Крагујевцу, коју чини шест представа из Русије, Словеније, УСА, Хрватске, Републике Српске и Србије, представља тежњу актуелизације театра не само спрам онога о чему „жели да прича“, дакле теми и друштвеном оквиру,  него и оним вертикалама који га дефинишу као живу материју, податну за обликовање, у контексту мотива који су пресудни за његов настанак, практичног делања у контексту поступка или следу линија уметничке надградње.

Театар, то је сада изабрао сам као слоган, јер у најбољем светлу акцентује важан уметнички тренутак у којем делује театарски (у)посленик, али и верујем спретно и тачно обједињује и у нераскидиви сноп повезује, на први поглед разуђену репертоарску целину овогодишњег „ЈоакимИнтерФеста“.

„Позориште живи и дише у садашњости, не по библиотекама и архивима. У позоришту данас, било где на свету, аутор је присутан као живо људско биће“, написао је Питер Брук у својој књизи „Суштина милосрђа“. И то ћемо проверти и верујем доживети у Крагујевцу током ових седам октобарских дана.“ Милош Латиновић, селектор

 

ГЛАВНИ ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Сцена Јоаким Вујић,  20.00 часова

 

  1. октобар МЕСЕЦ ДАНА НА СЕЛУ

Иван Сергејевич Тургењев, режија: Борис Леонидович Миљграм „Пермски академски Театар-Театар“ Перм, Русија

 

  1. октобар КОРЕШПОДЕНЦИЈА

Борислав Пекић, режија:Горчин Стојановић Звездара театар, Београд

 

  1. октобар ЗАДЊЕ ЛУНЕ

Фурио Бордон, режија:Душан Млакар

Гледалишче Копер, Копер, Словенија

 

  1. октобар ИЗБЕГЛИЦА

Милан Драгичевић, режија: Милан Драгичевић „Sudbina Theater Company”, Greenfield, USA

 

  1. октобар САБИРНИ  ЦЕНТАР

Душан Ковачевић, режија: Марко Мисирача

Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, РС/БиХ

 

  1. октобар УСТАВ РЕПУБЛИКЕ  ХРВАТСКЕ

Анте Томић и Рајко Грлић, режија: Винко Брешан Сатиричко казалиште „Керемпух“, Загреб, Хрватска20001000

 

  1. октобар МОЈА ТИ

Представа у част награђених

Олга Димитријевић, режија: Александра Милавић Дејвис Атеље 212, Београд / Стеријино позорје, Нови Сад, Србија

Tagovi

Komentari (0)