О ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ НА СТУДИЈСКОМ ПУТОВАЊУ У ЛИНЦ И ЉУБЉАНУ

We Inspira You!.jpg

Центар за промоцију науке oрганизовао јечетвородневну туру под називом We Inspire You!, од 12. до 15. јуна, уз обилазак Арс Електронике у Линцу, и Галерије Капелица и Куће експеримената у Љубљани

Тура We Inspire You!, коју је Центар за промоцију науке организовао од 12. до 15. јуна, окупила је 35 професионалаца из области науке, образовања, уметности и медија са циљем да се ближе упознају са моделима рада и активностима институција чији примарни циљ јесте спој науке, нових технологија и уметности.

Ars Electronica_.jpg

Програм је реализован у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab -AI Lab), финансираног кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Пројекат AI Lab окупља 13 европских организација које повезују науку и уметност, како би се кроз заједничко деловање и интердисциплинарну сарадњу боље разумели концепти будућности обележени вештачком интелигенцијом као кључном технологијом и највећим друштвеним изазовом пред нама.

Током боравка у Линцу, учесници турнеје имали су прилику да се детаљније упознају са разноврсним активностима институције Арс Електроника. Ово  је једна од најпрестижнијих светских институција које се баве спојем уметности, науке и нових технологија, a истоимени фестивал, који се одржава сваке прве недеље у септембру, врхунац је годишње продукције и активности које ова установа организује.

 Izložba Ars Electronica_.jpg

Након разговора са директором Центра Арс Електроника, Кристофом Кремером, који је госте из Србије упознао са изузетним технолошким достигнућима доступним у простору Deep Space 8k, учесници туре имали су прилику да чују и директора и кодиректорку фестивала, Мартина Хонзика и Веронику Либл, а тура је настављена у простору Future Lab, истраживачко-развојном центру Арс електронике.

Галерија Капелица у Љубљани основана је пре 25 година и једнаје од пионирских организација које развијају уметничке програме и радове на пресеку уметности и науке. Њен директор, Јуриј Крпан, детаљно је описао авангардни концепт ове галерије која већ деценијама повезује уметнике, стручњаке из разних области и публикуу њиховом заједничком истраживачком раду на пољу уметности.  

Кућа експеримената (Hišeksperimentov), сродна је институција Центру за промоцију науке када су у питању образовни програми и научни садржаји намењени пре свега деци и младима. Миха Кос, директор Куће експеримената, поздравио је учеснике туре We Inspire You!који су  затим сами истраживали простор и интерактивне експонате, осмишљене тако да подстичу радозналост и креативност, али и критичко размишљање.

Тура We Inspire You! повезала је бројне стручњаке из разних области, чија сарадња и међусобна интеракција тек почињу да стварају мрежу нових идеја и подухвата кроз сусрет науке и уметности.

Robot SEER.jpg

Кроз пројекат Европска лабораторија вештачке интелигенције, у оквиру кога је организована тура, у наредне три године реализоваће се више од 200 разноврсних активности, укључујући отворене позиве за уметничке резиденције, односно истраживачке боравке уметника у престижним научним институцијама широм света, продукције оригиналних радова, изложбе, едукативне радионице, конференције и разговоре.

 

Tagovi

Komentari (0)