О КЛИМАТСКОJ АКЦИJИ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

У петак, 5. jуна, на Дан заштите животне средине, др Тања Аданђевић представила jе климатску акциjу коjу Центар за промоциjу науке спроводи током лета уз подршку Секретариjата за животну средину и грађана Београда. Са интерактивном мапом упознати су и посетиоци скупа у Ботаничкоj башти Jевремовац, коjи jе организовало Министарство заштите животне средине  


Botanička bašta Jevremovac-min.jpg
У петак, 5. jуна, на Светски дан заштите животне средине, у парку Калемегдан  представљен jе  проjекат URBforDan, чиjи фокус jе управљање и коришћење шума као природног наслеђа у градовима дунавског региона.

Оваj проjекат у име града Београда реализуjе Секретариjат за заштиту животне средине, а током догађаjа представљен jе и проjекат TeRRIFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action), коjи се одвиjа истовремено у шест европских градова и региона са  фокусом на климатске промене на локалном нивоу. 

Центар за промоциjу науке реализуjе оваj проjекат у Србиjи на териториjи Београда, уз подршку Града, односно Секретариjата за заштиту животне средине. Др Тања Аднађевић, руководилац проjекта, захвалила се Граду на подршци и позвала присутне да, као грађани Београда, кроз проjекат TeRRIFICA овог лета мапираjу изазове настале услед климатских промена, и то у контексту нашег животног окружења.  

Сви грађани биће током лета у прилици да на интерактивноj мапи, уз претходно креирање налога, означе одређене локациjе на коjима их врућина наjвише погађа, уз обjашњење да ли jе климатски изазов добро или лоше решен и шта се може учинити. На таj начин, како jе обjаснила др Аданђевић, они  постаjу део огромне истраживачке мреже, даjу допринос науци и постаjу и сами научни истраживачи. Волонтери су овом приликом заинтересованима представили мапу коjа ће током лета послужити као одговор Београђана на климатске промене.

Министарство заштите животне средине jе оваj значаjан датум обележило скупом у Ботаничкоj башти Jевремовац, а волонтери проjекта TeRRIFFICA су интерактивну мапу представили и посетиоцима овог скупа. Светски дан заштите животне средине Министарство jе традиционално обележило, како би сви заjедно упозорили на неопходност и значаj заштите животне средине и природе (https://www.ekologija.gov.rs/).

Овогодишње обележавање Светског дана заштите животне средине посвећено jе очувању биодиверзитета и природе коjу модеран човек исцрпљуjе преко њених граница. Процењено jе да jе данас потребна 1,6 планета Земља људима у задовољавању њихових потреба. Уз слоган „Време jе за природу“, свету се поручуjе да су очувани и функционални екосистеми и здрава животна средина услов наше будућности, и да данас, више него икада, свет мора да иступи и уjедини се у акциjама за оздрављење Планете. 

Jош jедан догађаj организован jе поводом Дана животне средине: струковно удружење „Амбасадори одрживог развоjа и животне средине“, у партнерству са Привредном комором Србиjе организовало jе 16. конференциjу „Животна средина ка Европи“. Конференциjа jе реализована онлаjн, а на њоj су представљени досадашњи резултати и достигнућа у развоjу грађанске науке у Србиjи. Као део концепта грађанске науке, коjа jе у Србиjи тек у развоjу, проjекат TeRRIFFICA jе на њоj такође нашао своjе место.

dr Tanja Adnađević-min.jpg

Светски дан заштите животне средине обележава се у преко 100 држава, а тим поводом организуjу се акциjе коjе имаjу за циљ промену еколошке свести влада, привреде и становништва у целини, у правцу одговорниjег понашања према свом окружењу. У овим акциjама, сваке године учествуjе више од пола милиjарде људи. На оваj начин скреће се пажња на последице поjединих људских активности коjе угрожаваjу живот на планети, као што су загађивање ваздуха, вода, уништавање шума, или нестанак великог броjа врста.

Климатске последице су глобални изазов. Решења траже, државе, градови, али и становници. 

Истражите више о мапирању климатских изазова у Београду током летњих месеци: http://belgrade.terrifica.eu/ 

Љиљана Илић

 

Tagovi

Komentari (0)