ЕВРОПА БАЛЕТ у СНП-у

У Српском народном позоришту одржана је данас, 28. октобра у 12 часова, конференција за новинаре поводом гостовања Европа Балета(Ст. Пелтен, Аустрија) са балетском представом "Волфганф Амадеус" чији је кореограф и редитељ Ренато Цанела.

00.jpg

На конференцији су учествовали: Зоран Ђерић, управник СНП-а, Михаел Фихтенбаум, уметнички директор Европа Балета, ТониРанђеловић, директор Балета СНП-а, Ренато Цанела, кореограф и редитељ, Филип Прајс, пројектни менаџер Европа Балета и СенкаПетровић, пројектни менаџер СНП-а.

Након управникове уводне и поздравне речи упућене гостима, Михаел Фихтенбаум је представио рад Европа Балета, нагласивши да је главни концепт њиховог рада повезивање балетске уметности и балетских кућа целе Европе. Следећи корак након оснивања Европа Балета био је проналажење и ангажовање најбољих кореографа који кроз рад са играчима развијају код самих играча, осим врхунског играчког умећа, и филозовски приступ и критичко промишљање које је на крају специфичко за сваког играча. Европа Балет негује класичан, неокласичан и модеран балет. Разноврстан програм плод је рада различитих кореографа што је кључ за богат и јединствен образовни програм.

06.jpg

Према речима кореографа и редитеља представе, Рената Цанеле, уметност је нешто што је живо а тај живот дају му управо ствараоци уметности. Стога је неопходан чврст и дубок приступ у образовању уметника. Потребно је непрестано улагање у младе играче, у енергију која је инспирација и њему као кореографу, јер је сваки рад са новим солистима и ансамблом, нови изазов и нови развој.

Сарадња са Европа Балетом веома је значајна и за Балет Српског народног позоришта који ове сезоне обележава 70 година од оснивања.

Гостовање балета "Волфганг Амадеус" бити у петак, 8. новембра, на сцени "Јован Ђорђевић" у 20 часова.

Балет је рађен на музику В.А. Моцарта и А. Салијерија, кореограф и редитељ је Ренато Цанела, главну улогу игра солиста Флориан Кадор, сценографија је урадио Кристиан Лудвиг Артесе а костиме је дизајнирала Олгица Ђоргиева.

Видео најава представе: 

ЕВРОПА БАЛЕТ (Europa Ballett) окупља најбоље кореографе међународне плесне сцене и има широк репертоар високо квалитетних плесних продукција које су представљене широм света. Задатак је промовисање младих плесних талената у настајању и развијање Конзерваторијума Европа Балета у један од најважнијих светских центара за балетску обуку.
05.jpg

С радом је почето је у малој приватној балетској школи коју је Михаел Фихтенбаум покренуо у марту 1989.

У пролеће 1990. године DiePuppenfee је први пут изведен и Михаел Фихтенбаум и Хермина Грубер оснивају омладински ансамбл BALLET JEUNESSE HIPPOLITЕ. Интеграција у државну музичку школу догодила се 1992. године. Темељ многих успеха у будућности постављен је 1993. године уз сарадњу познатих кореографа као што су Ренато Цанела и плесач Владимир Малахов.

Компанија има разноврстан програм различитих кореографа. Ова разноликост гарантује богат и јединствен образовни програм.

Кореографи: Renato Zanella, Mihael Fichtenbaum, Артур Колмаков, Peter Breuer, Ingo Meichsner i Florient Cador.

 

 

 03.jpg

Михаел Фихтенбаум, уметничи директор Европа Балета

(Michael Fichtenbaum)

 

На позорници Бечке државне опере као најмлађи члан Балета Државне опере плесао је са звездама балета, попут Рудолфа Нурејева, Паола Бортолучија, Михаила Баришњикова. Убрзо је, међутим, открио своју праву страст - балетско образовање. Већ са 30 година био је свестан да кореографијом и педагогијом проналази своје уметничко стваралаштво и праву музу. Године 1991. успео је да оствари своју визију и уз подршку тадашњег градоначелника Вилија Грубера и његове супруге Хермине основали су данашњи Европа Балет (првобитно Hippolyte BallettJeunesse). Годину дана касније, уз подршку града Ст. Пелтен, прикључена је професионална балетска школа са ансамблом. Његов посебан дар препознавања талента младих плесача био је, 1997. године, пресудан за оснивање Балетског конзерваторијума са професионалном обуком. Омладински рад је одувек био (и још увек јесте) суштинска компонента његове животне филозофије.

660BE0B1-8A31-47A0-A3BE-B6DF87E75C2A.jpeg

За Михаела Фихтенбаума важно је освајати светске звезде за наступе са Европа Балетом. У прошлости су то били великани попут Владимира Малахова, Дијане Вишњеве, Андреја Баталова, Анастазије Волочкове и многих других.

Додела Награде за културу провинције Доња Аустрија 2011. године била је признање које је показало балетском режисеру Михаелу Фихтенбауму да је његов пут прави. Следеће године оснива Балетски тетар.

 

 

 

 

 

 

 

Флориан Кадор, солиста    

(Florient Cador)

 

"Плес је најмоћније средство изражавања људске душе"

Флориан се може осврнути на веома разнолико интензивно образовање из области џеза, танга и савременог плеса и, наравно, свој позив - класични балет. Поносан је на бројне награде, као на пример прва награда за соло и дует на CND такмичењу у Француској у 2010. и 2011. години.

Такође, прва награда и као солиста на Међународном такмичењу плеса у Швајцарској. Међународно искуство стекао је као гостујући плесач у Филаделфији и Њујорку. Флориан се истиче не само у плесу, већ и као изванредан кореограф што је показао у Europaballett St. Polten неколико пута одушевивши публику.

Tagovi

Komentari (0)