Екстраваганциjа на концерту Филхармониjе – последње откривено дело Бетовена

Београдска филхармониjа изводи ексклузиван програм заjедно са диригентом Маркусом Бошом и суперстаром на виолончелу, Киjаном Солтаниjем, и то на два концерта 12. и 13. марта (Коларац, 20ч). На програму су дела Бетовена и Шумана, а наступ у петак jе традиционално посвећен успомени на Зорана Ђинђића.

 Kian_Soltani_Concerts_7-min.jpg

Програм отвара музичка екстраваганциjа - недовршено Бетовеново дело “Магбет” увертира, реконструисана на основу компjутерског програма! Изведена jе у САД-у 2001. године на основу сачуваних скица и његово jе последње откривено дело. Публика ће моћи да процени колико ово дело припада Бетовену, а колико jе производ реконструкциjе.

“У години када цео свет обележава Бетовенов jубилеj, сматрам сjаjним потезом што Београдска филхармониjа истражуjе његова недовршена дела и тако понуди могуће одговоре. Оркестар jе радознао, борбен када jе музика у питању, уживам у заjедничком раду и њиховоj отворености”, рекао jе диригент Маркус Бош, jедан од наjистакнутиjих личности на немачкоj диригентскоj сцени и веома тражен гостуjуćи диригент широм света. 

Виолончелиста Киjан Солтани, од звезде у успону и дебиjа у Златноj сали бечког Музикфераjна, постао jе jедан од наjупечатљивиjих музичара млађе генерациjе. Наступа са наjбољим оркестрима света, а након Београдске, наредни концерт има са чувеном Лосанђелеском филхармониjом. Извешће Шуманов Концерт, дело чиjи успех аутор ниjе доживео, а данас jе jедно од наjпопуларниjих у литератури за виолончело. 

На програму су jош Бетовенова симфониjа бр. 2 и Шуманова Увертира, Скерцо и Финале. Улазнице за наступ у четвртак су у продаjи, а сто карата за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта у петак, односно од 19 часова на благаjни Коларца. 

 

 

 

Jелена Милашиновић,

 

Tagovi

Komentari (0)