Још један успех ученика из Србије

Трећа Балканска физичка олимпијада (БФО3) завршава се сутра, субота 2. октобра 2021. године у 10 часова.

Према резултатима Научног комитета БФО3, ученици из Србије су поново остварили запажен успех освојивши три сребрне и једну бронзану медаљу.

 image01.jpg

Србију су предстваљали ученици Математичке гимназије из Београда: Ана Шушњар, Вук Хип и Никола Лакић („сребро“) и Душица Ђорђевић – бронзана медаља.

У незваничном поретку земаља учесница, према броју поена и медаља, први су по трећи пут, ученици из Румуниједок су ученици из Србије други.

На Трећој Балканској олимпијади из физике учествовало је 57 ученика из 15 земаља; свих 10  пуноправних чланица Балканске уније физичара: Албанија, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Кипар, Молдавија, Румунија, Северна Македонија, Србија и Турска, као и пет гостујућих земаља: Босна и Херцеговина, Словенија, Туркменистан, и по први пут Иран и Казахстан.

„Трећа Балканијада“ је у потпуности одржана онлајн. Такмичење су у суботу 25. септембра отворили председник Балканске уније физичара, професор Горан Ђорђевић, са Департмана за физику Универзитета у Нишу и председник Уније физичара Бугарске професор Александер Драјшух.

Вође тима Србије су били професори: др Иван Станић и Александра Гочанин из Математичке гимназије у Београду. Члан Међунарондог жирија био је проф. др Драгољуб Димитријевић са Природно-математичког факултета у Нишу.

Награде и признања је обезбедила Унија физичара Бугарске. Апсолутни победник Олимпијаде  Андреи‐Дариус Драгомир из Румуније добиће специјално признање, дар Центра Балканске мреже за математичку и теоријску физику (SEENET-MTP) из Ниша.

Домаћина четврте по реду „Балканијаде“, као и начин њеног одржавања одредиће Извршни комитет Балканске уније физичара током новембра месеца ове године.

 

Балканска унија физичара – Канцеларија Ниш
info@balkanphysicalunion.info
https://balkanphysicalunion.info/

Tagovi

Komentari (0)