ЈАГОДИНА - ПРОЛЕЋЕ У ЗНАКУ СМЕХА

Данас је у Јагодини одржана конференција за новинаре поводом саопштења репертоара за 49. фестивал ДАНИ КОМЕДИЈЕ који ће после паузе изазване вирусом COVID 19 бити реализован у свом редовном термину, од 20. до 27. марта текуће године. Уз присуство бројних представника медија на конференцији за штампу говорили су Небојша Брадић, уметнички директор фестивала, директорка јагодинског Културног центра Зорица Стојиновић и Александар Саша Милосављевић, театролог и члан Уметничког савета поменутог фестивала.

 a1.jpg

Директорка Културног центра ,,Светозар Марковић“ у Јагодини, Зорица Стојиновић истакла је да је фестивал добио пуно новина од којих је најзначајније формирање Уметничког  савета који је, заједно са дирекцијом и уметничким директором Фестивала, започео трансформацију Дана комедије и припремио његово ново издање, али и обележавање предстојећег јубилеја, додавши на то да ће добро познати фестивал смеха добити и регионални карактер, односно да ћемо убудуће гледати и представе настале ван граница Србије.

Небојша Брадић, уметнички директор фестивала је поводом селекције изјавио: „Критеријуми избора представа за Дане комедије 2023. подразумевали су критички ангажман, професионализам и целовитост израза. Овај одабир карактеришу пажљива редитељска читања класичног и савременог текста, велики број ваљаних глумачких креација и адекватна продукцијска заокруженост“. Подсећамо, Небојша Брадић је пре три године имао улогу селектора фестивала Дани комедије, али та селекција због пандемије није угледала светлост дана. Она је сада потпуно реконструисана јер одржавање првобитне селекције није могуће с обзиром на то да су неке представе изашле са свог редовног репертоара, а догодиле су се и нове премијере. Брадић је додао да је из претходне селекције остала само једна позоришна представа, истакао да ћемо за два месеца видети најбоље од позоришног живота Србије, а потом и објавио следећи репертоар:

 dani-komedije-jagodina-Copy1.png

Неки то воле вруће по мотивима истоименог филма, у режији Александра Маринковића и у продукцији Народног позоришта Ниш; 

Чиста кућа Саре Рул, у режији Андрее Пјевић и у продукцији Позоришта Атеље 212;

Тартиф по тексту Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Игора Вука Торбице и у копродукцији Народног позоришта из Сомбора и Српског народног позоришта из Новог Сада;

Ibi the Great по тексту Алфреда Жарија, у режији Андраша Урбана и у продукцији Народног позоришта у Сомбору;

Ситнице које живот значе Лоренца Маронеа, у режији Андреја Носова и у копродукцији Народног позоришта Београд, БЕОАРТ-а и Центра за културу Тиват;

Избирачица Косте Трифковића, у режији Иве Милошевић и у продукцији Народног позоришта из Суботице;

Убиство у Оријент експресу по тексту Кена Лудвига, у режији Дарјана Михајловића и продукцији Позоришта „Бошко Буха“;

 

У част награђених биће изведена представа Терапија Кристофера Дуранга, у адаптацији и режији Оливере Ђорђевић и у продукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара.

 

На данашњој конференцији за медије театролог и члан Уметничког савета фестивала Дани комедије, Александар Саша Милосављевић истакао је колико је важно то што Јагодина није дозволила да се угаси једини жанровски профилисани фестивал у земљи, као и то да је комедија убедљиво најтежи жанр.

 

Стручни жири 49. фестивала ДАНИ КОМЕДИЈЕ радиће у следећем саставу:

  • Жељко Јовановић, драматург и позоришни критичар;
  • Борка Голубовић- Требјешанин, новинар листа ПОЛИТИКА и позоришни критичар
  • Драган Петровић Пеле, драмски уметник

Tagovi

Komentari (0)