ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА МУЗЕЈСКА ПРИЧА

Отварање изложбе
ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА МУЗЕЈСКА ПРИЧА.
Педесет дела из Збирке српског сликарства 18. и 19. века Народног музеја Србије

Велика галерија Народног музеја Србије
Уторак 16. мај 2023, у 18 часова

 e-pozivnica_Muzejska prica.jpg

Поводом обележавања Дана Народног музеја Србије, који ове године прославља 179 година постојања,  у Великог галерији Народног музеја, 16. маја у 18 часова, отвара се изложба ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА МУЗЕЈСКА ПРИЧА. Педесет дела из Збирке српског сликарства 18. и 19. века Народног музеја Србије.

У односу на досадашње изложбе дела из Збирке српског сликарства 18. и 19. века аутор изложбе, музејски саветник Петар Петровић, је сачинио интересантан избор захваљујући којем ћемо имати прилику, не само да се упознамо са педесет уметничких дела, већ кроз њих и са историјатом формирања једне од музејских збирки. У хронолошком распону сежући од барока до академског реализма међу педесет одабраних дела публика ће имати прилику да види чак тридесет дела која се излажу по први пут. Ова поставка јединствена је и по томе што обједињује дела уметника који непрестано изазивају пажњу стручне и шире јавности, она која су ретко излагана, али и бројна дела која до сада нису била предмет излагања. Како се Збирка српског сликарства 18. и 19. века континуирано увећава новим аквизицијама од којих велики број чине поклони наших дародаваца, са посебним пијететом биће изложена дела која су музејску збирку обогатила последњих деценија.

Оснивањем Народног музеја Србије указом начелника Министарства просвете, Јована Стерије Поповића, 10. маја 1844. године, започела је историја систематског прикупљања, баштињења и представљања сведочанстава материјалне и духовне културе са ових простора. До савременог тренутка, историја Народног музеја укључујући и Збирку српског сликарства 18. и 19. века, дели судбину светлих успона и трагичних падова из наше прошлости, те управо захваљујући оваквим изложбама имамо прилику да се подсетимо знаних и мање знаних уметника, бројних музејских кустоса и личности које су својом делањем допринеле да имамо музеј какав заслужујемо.

Кроз размишљање о уметницима, историјским периодима, сликарским правцима, представљеним личностима и пределима из корпуса Збирке српског сликарства 18. и 19. века изложба ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА МУЗЕЈСКА ПРИЧА биће прилика да упознамо непознато и још јасније сагледамо оно знано.

Публика ће моћи да погледа изложбу до 17. септембра 2023. године.

Tagovi

Komentari (0)