Општина Мали Зворник доделиће једнократну новчану помоћ пензионерима и социјално угроженом становништву

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у понедељак, 30. марта, одржаној у присуству начелника Мачванског управног округа и команданта Окружног штаба за Ванредне ситуације у Шапцу Владана Красавца, усвојио је закључак на основу којег ће локална самоуправа пензионерима, чија је пензија нижа од 30.000 динара, и социјално угроженим суграђанима доделити једнократну новчану помоћ, на име подршке током ванредног стања због Корона вируса.

pomoc 01.jpg 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и заменик председника општине Милош Радојчић, у сарадњи са Центром за социјални рад и Општинском организацијом Црвеног крста, одредиће износ новчаних средстава који ће бити исплаћен као новчана помоћ.

Износ који ће пензионерима и социјално угроженом становништву бити додељен као једнократна новчана помоћ биће утврђен након што Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање достави општини списак пензионера чија је пензија нижа од 30.000,00 динара и након утврђивања списка социјално угрожених на подручју општине, а исплата помоћи биће вршена преко општинске Комисије за доделу новчаних помоћи и помоћи у натури и Центра за социјални рад Мали Зворник. 

Према речима председника општине Зорана Јевтића, једнократна новчана помоћ пензионерима чије су пензије ниже од 30.000 динара и социјално угроженим суграђанима биће додељена ради лакшег превазилажења ситуације настале услед епидемије Корона вируса.

Он је навео да је општина Мали Зворник одлучила да додели једнократну новчану помоћ уместо робних пакета, сматрајући да је тај вид подршке бољи, јер оставља могућност суграђанима да сами изаберу шта ће купити за добијени новац, као и да се тако избегава могућност да пакети не буду довољно квалитетни и вредни.

Јевтић је истакао да је предност ове одлуке и у томе што ће новац од помоћи на овај начин остати у локалној заједници, јер ће га корисници претежно трошити у продавницама на подручју општине, и што локална самоуправа њиме истовремено помаже и локалне трговце, а да је у супротном, у случају набавке робних пакета, која би морала да буде вршена путем јавне набавке, по принципу најповољнијег понуђача, могло да се догоди да набавку добије трговина из неке друге општине и да се новац не задржи на територији Малог Зворника.

Председник Јевтић навео је да ће административна процедура око припреме за исплату једнократне новчане помоћи потрајати од 10 до 15 дана, те да је у том року предвиђено сакупљање података и неопходне документације.

Корисницима ће преко чланова оперативних тимова бити достављени обрасци Захтева за једнократну новчану помоћ, које треба да попуне неопходним подацима, као и образац овлашћења путем којих корисници који имају забрану кретања током ванредног стања могу да овласте друго лице да уместо њих у банци преузме исплаћену новчану помоћ општине.

Председник малозворничке општине навео је да локална самоуправа и на друге начине помаже социјално угрожено становништво, истакавши да општина у оквиру Црвеног крста финансира рад Народне кухиње, преко које, поред куваних јела, током ванредног стања,  свакодневно обезбеђује и 100 сувих оброка за кориснике.

 Осим тога, локална самоуправа обезбеђује и помоћ у кући за око 30 старих и инвалидних лица на подручју општине, ангажујући 4 геронто домаћице које их обилазе неколико пута недељно, обављају неопходне набавке и кућне послове.

На основу закључка Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, у месним заједницама, установама и јавним предузећима на подручју општине формирани су оперативни тимови, који ће, за време трајања ванредног стања, деловати у циљу спречавања, сузбијања и гашења епидемије Корона вируса у овој локалноj заједници.

Задатак тимова по месним заједницама је обилазак и помоћ лицима старијим од 65 година и онима којима је помоћ потребна, као и уочавање понашања грађана који нису у складу са одлукама Владе Републике Србије и наредбама Општинског штаба за ванредне ситуације, односно понашања која је потребно санкционисати, ради спречавања, сузбијања и гашења епидемије Ковида – 19, посебно кршења мера самоизолације одређених решењем санитарне инспекције.

Оперативни тимови у месним заједницама у обавези су да надлежном органу пријаве сваки случај који је потребно санкционисати, са аспекта спречавања, сузбијања и гашења епидемије Ковида -19, као и да састављају дневне извештаје о својим активностима.

Како је наведено, они ће извршавати и друге задатке по наредбама, мерама и задацима локалног Штаба за ванредне ситуације.

За координатора рада поменутих тимова именована је Милица Живановић, заменик начелника Општинске управе општине Мали Зворник, којој ће тимови достављати извештаје о раду на терену.

Живановић је на седници Штаба у понедељак именована и за одговорно лице за рад општинског Позивног центра, који је формиран ради пружања помоћи угроженим грађанима за време ванредног стања.

Штаб је усвојио и закључак по којем ће Општинска управа општине Мали Зворник дезинфекциона средства и заштитну опрему набавити у складу са чланом 7 Закона о јавним набавкама.

Реч је о набавкама на које се закон не примењује, а које су неопходне ради обезбеђивања основних животних услова у случајевима елементарних непогода или техничко - технолошких несрећа, чије последице угрожавају животе, здравље људи или животну средину.

ЈКП „Дрина“ ће у кругу предузећа поставити цистерну и вршити поделу дезинфекционих средстава грађанима са територије општине Мали Зворник, у количини до два литра.

Ово предузеће у обавези је и да организује и повремено врши дезинфекцију заједничких делова стамбених зграда, у којима се остварује највећи контакт, улаза у зграде, лифтова, простора испред лифтова, степеништа, гелендера, улазних врата и других сличних површина.

Љиљана Ристановић

pomoc 02.jpg

Tagovi

Komentari (0)