Велико Градиште
Туризам

Евангелистичка црква

Изградња данашње цркве у Ковачици започело jе 1824. године. Градња цркве у Ковачици завршена jе 1828. године, исте године jе и освећена. Црква jе дело архитекта Судаyа и Кунза из Темишвара.

Evangelistička crkva Kovačica.png

У ово време у Ковачици Словаци се припаjаjу словачкоj евангелистичкоj и католичкоj цркви, и заjедничком градњом храма начињен jе и компромис приликом осликавања унутрашњости цркве. Осликавање jе траjало од 1838. до 1839. године када jе и за потребе цркве урађена олтарна слика познатог сликара Константина Данила и jедна jе од наjвећих уопште насликаних слика уље на платну овог сликара.

 

Ова слика jе jедино дело Константина Данила коjе jе наручено за неправославне храмове и на њоj jе представљен Исус у гетсеманскоj башти са анђелом и као изузетно уметничко дело под заштитом jе државе. 1914. године довршена jе градња храма, завршетком торња на цркви и исте године су за потребе богослужења инсталиране велике црквене оргуље.

У словачком евангелистичком храму у Ковачици осим богослужења одржаваjу се броjни концерти озбиљне музике, храм служи и као концертна дворана са изузетним акустичним своjствима нарочито за хорско певање.

Приликом посете Ковачици поред посете овом храму туристима се нуди и слушање концерата на оргуљама, класичних аутора озбиљне музике.

Црквена слава: 20. октобар, Кирваj

Контакт:
Др Jанка Булика 51
26210 Ковачица
тел: +381 13 661 459