Велико Градиште
Туризам

Смедеревска јесен

 

smederevska jesen.png

Као једна од најстаријих привредно-туристичких манифестација у Србији „Смедеревска јесен“ постала је бренд града Смедерева. Сваког септембра, уз дефиле средњовековних витезова, најлепших девојака Смедеревки, раздрагане деце и карневалских група, одржава се богат културно-уметнички програм у славу грожђа, вина и славних времена Ђурђеве деспотовине.

Почеци и темељи манифестације, устаљене као део идентитета града и његовог развоја, били су везани крајем 19. века за специјализоване изложбе воћа, које су значајно утицале на изграђивање угледа смедеревског краја као воћарског и виноградарског подручја, цењеног и у интернационалним оквирима.

Данас се у оквиру „Смедеревске јесени“ исказују и афирмишу особености града – поред воћарских и виноградарских производа, у обиљу садржаја, посетиоце манифестације очекују аутентични сеоски, етно-мотиви на пољопривредној изложби „Сеоска дворишта“, затим промоција привредних потенцијала, културни програми, радионице, представе, концерти и спортска такмичења.

На главном градском тргу, у Винском граду, на Дунавском кеју и у Смедеревској тврђави, током трајања манифестације окупљају се хиљаде посетилаца којима Смедерево, некадашња српска престоница, из године у годину показује да је топлог срца и вазда отворено.

Смедеревска јесен 2018. (ТВ Коперникус)