Велико Градиште
Туризам

Манастирска црква је посвећена празнику Силазак св. Духа (педесети дан после Ускрса). Манастир је изграђен на равном завршетку мале котлине, између два пропланка, на јужној падини Фрушле горе, на потесу познатом под именом Градац. Комплекс манастира чине црква са звоником призиданим уз западну страну, тространи конаци и високи оградни зид који затвара порту. Непосредно уз манастир, на путу према селу Јазак, налази се манастирски прњавор, а на удаљености од око два километра, северно од манастира, налазе се остаци манастира Стари Јазак, који је био посвећен Ваведењу Богородице (21. новембар/4. децембар).

Jazak (1).JPG

Према предаљу, оснивање Старог Јаска се приписује деспоту Јовану Бранковићу, млађем сину деспотице Ангелине и деспота Стефана Слепог. Међутим, први писани податак потиче из 1522 (рукописни Триод Кијевске библиотеке).

Jazak (2).JPG

Активан живот манастира документовано се прати кроз XVI и XVII век, а посебно после 1705, када је Јазак уживао нарочит углед због поседовања моштију цара Уроша, које је монах Христрифор пренео из манастира Шудикове код Неродимља на реци Лиму. Мала црква и скромни конаци нису више задовољавали потребе нагло пораслог значаја манастира, па је већ 1736. одлучено да започне изградња нове, велике цркве и пространих конака. Наком пресељења монаха и моштију цара Уроша у нову цркву, Стари Јазак је претворен у женски манатрир.

Jazak (3).JPG