Велико Градиште
Туризам

Манастир Увац се налази у селу Стубло покрај истоимене реке, на месту где се спајају општине Чајетина и Прибој. Амбијент нетакнуте природе тешко да кога оставља равнодушним у данашњем времену. На великом археолошком локалитету 1994. године су откривене и откопане зидине цркве димензија 17 х 12 метара.

Цео манастирски комплекс Увац сведочанство је о постојању једног великог духовног центра у овом крају. Још увек се не зна ко је ктитор манастира, колико је пута рушен и обнављан. По неким предањима, које је немогуће доказати или оповргнути, овај манастир је у народу постао познат као црква Јања. На страницама једне црквене књиге из 1622. године, сазнајемо да је Храм посвећен Рођењу Пресвете Богородице.

Manastir Uvac slika 1.jpg

Последње рушење овог манастира догодило се крајем 1697 или почетком 1698 године, када је манастир опљачкан и готово све вредније ствари су однете (вредни предмети, део црквеног мобилијара, покућство…) и након тога запаљен. Како су келије, конаци, помоћне просторије и радионице били од борове грађе позар је брзо захватио читав комплекс.

Првобитна црква је била мањих димензија које је манастирко братство у XВИ, а затим и у XВИИ веку проширило додајући припрату, бочне певнице и проширујући олтарску апсиду. О овим обновама сведоче новчићи са тачним годинама ковања који су пронађени током последње обнове манастира. Сачувано је велико богаство пластике, розете, крстионице, чираци, делови мермерног црквеног мобилијара и предмета од гвожђа и керамике. Живопис је на жалост потпуно уништен, изузев делимичних фрагмената фресака Светог Архангела Михаила и Светог Симеона.

Manastir Uvac slika 2.jpg

Изнад котлине на Орлићу и Ораховици, манастир је у то старо време поседовао пашњаке за манастирска стада. Одатле је млеко чуновима преношено у манастир, а канали у којима су чунови били смештени још се распознају.

Са источне стране цркве налази се винова лоза стара неколико векова, која је временом постала дивља, а једини је сведок трајања, успона и рушења ове светиње.

Manastir Uvac slika 3.jpg

Захваљујући истраживањима и раду Народног музеја из Ужица, уређен је Манастир Увац, саграђени су и освештани црква и конак, а цео комплекс је стављен под заштиту државе. На Малу Госпоину 1995. године, Манастир је поново оживео после готово три века.