Велико Градиште
Туризам

Манастир Нимник

Манастир Нимник- у храстовоj шуми, у атару Курjаче, налази се средњевековни манастир, познат jош под раниjим именом као Мариjански манастир. Стари манастир грађен jе у доба кнеза Лазара а ктиторство се приписуjе воjводи Људини Богославу. Први турски пописи не помињу манастир Нимник. Тек попис из треће или четврте децениjе 16. века бележи оваj манастир. По опису, из времена аустриjске окупациjе, црква jе стара, зидана jе каменом, пуста jе и без звона.    

1.JPG     

 Обнова манастира започела jе 1825. године, залагањем кнеза Милоша. Црква jе посвећена летњем светим Николи (пренос моштиjу светог Николе). То jе четворострана грађевина од ломљеног камена. Углови зграде рађени су од већих комада тесаног камена, донесених са античког града Виминациум. У зидине цркве уграђен jе и jедан фрагмент, наjвероватниjе фрагмент неког мермеровог стуба са лепом женском главом, буjне растршене косе. Та фигура (лик божанства сунца) у белом мермеру, у зиду Нимничке цркве, нашла добру примену. Многи веруjу да jе у питању лик девоjчице коjа jе по легенди дала своj живот и ниjе хтела да ода манастир.

8.JPG

 Легенда каже да jе светиња гроб непознате мале Влахиње из Марjања, на чиjим темељима jе никло Курjаце. Пре скоро шест векова, девоjчицу су пресрели Турски воjници коjи су тражили манастир Свети Никола (подигнут 1371 год.), како би га опљачкали. Питали су jе за пут коjи води према манастиру, а она jе на влашком jезику понављала: Ио ну сциу њимик / Еу ну стиу нимиц ( jа не знам ништа). Према jедноj од изговорених речи мале девоjчице (њимик / нимиц) место где су бесни разбоjници заклали девоjчицу како их не би одала названо jе Нимник.

7.JPG

 Чудо се десило када су дошли родитељи да jе траже. После дугог лутања су опазили ватру коjа jе избиjала из њеног беживотног тела. Њено тело нису могли да помере! Упрегли су три пара волова и – ни макац. Неки старац им jе рекао да се окрену манастиру и тек тада jе тужна поворка могла да крене кући са телом несрећнице. Од тада се на њеном гробу дешаваjу чуда. Касниjе jе кум девоjчице, коjи jе помогао Турцима у овом походу, у знак покаjања подигао капелу у кругу манастира а њени посмртни остаци су пренети у њу.

6.jpg

Манастир jе у жижи интересовања последњих годину дана, а надалеко чувени отац Jелисеj неуморно сваког дана чита молитве верницима како из Србиjе тако и из региона. Прошле године Манастир Нимник посетило jе преко 100.000 људи. Веруjе се да манастир помаже паровима коjи не могу да имаjу деце.

 

Foto galerija