Велико Градиште
Туризам

Манастир је посвећен Светом пророку Илији. Саграђен је 1983. године на имању брачног пара Лацковић. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, године 2006. за настројатеља постављен је отац Исаија, а 2010. произведен у чин Игумана. Његовим доласком покренут је духовни живот у манастиру, а почели су и значајни радови на довршењу манастирске цркве и уређењу читавог комплекса. Адаптиран је и оспособљен стари конак за смештај монаштва, болесних и гостију. Због великог броја посета подигнут је нови конак и сала за пријем. Манастир Илиње је место где верници све чешће долазе да траже духовни мир и уточиште, оздрављење, спас за болесне и опроштај грехова. Истовремено, овај манастир постао је и место где се људи лече од болести зависноси.

У манастиру се сваке друге суботе врши Света Тајна освећења јелеја, када саслужују и свештено-служитељи из Шапца и околних места Епархије.

manastir-ilinje-ocage-1.jpg

Јелеоосвећење је Света Тајна у којој се на болесника, уз помазивања његовог тела јелејем, призива благодат Божија која исцељује душевне и телесне немоћи и чисти душу од њених грехова. Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Такова, који каже: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: Болесне исцељујте, губаве чистите…(Мт. 10, 8).

manastir-ilinje-ocage-3.jpg

Света Литургија служи се радним данима са почетком у 4 сата ујутру, а недељом и празницима са почетком у 9 сати. Ктитори манастира су брачни пар Илија и Станија Лацковић, који су поклонили своје имање Епархији шабачкој, замонашили се и добили монашка имена Илија и Ана.

manastir-ilinje-ocage-4.jpg

Српски православни манастир ИЛИЊЕ

М. Јокића 36-38

село Очаге, општина Богатић

тел : +381 65 34 03 505