Велико Градиште
Туризам

Манастир Гргетег према предању псмпвап је Змај Огњени Вук и дао му је име по свом оцу Гргуру што је касније и записано на црквеној припрати: ”Вук деспот основатељ сеје св. Обитељи Гргетега љета 1471.” Први поуздани подаци, као и за остале фрушкогорске манастрие, потичу из турског периода и говоре да је манастир поседовао: њиве, баште, ливаде и винограде, те је плаћао годишње царској благајни до 400 акчи.

IMG_2901.jpg

После пораза у бечком рату Турци су опљачкали и спалили манастир. Напуштен манастир су 1708. године обновили митрополити Исија Ђаковић и Вићентије Поповић. На месту старе камене цркве око 1770. године сазидана је нова барокна грађевина. Тада је направљен и звоник. Једна од драгоцености манастира била је стара икона Шиклошка Богородица, за коју се сматрало да је из 16. века, из времена српског деспота Стефана Штиљановића.

 

У цркви су забележена два иконостаса. Први зидани, који се налазио у цркви до обнове 1901. године, сликао је Јаков Орфелинм а други који се и данас налазио у цркви, дело је Уроша Предића. Архимандрит Иларион Руварац који је преузео управу над манастиром 1874. године ангажовао је Предића за осликавање које је трајало од 1900. до 1902. године.

IMG_2905.jpg

Иларион Руварац је боравио у манастиру 31 годину. Током боравка истраживао је српску и црквену историју. Његовом заслугом извршена је велика обнова манастирског храма. Ту се интезивно бавио научним радом. Познат по свом непоколебљивом ставу у бројним полемикама често је западао у неприлике, али је и добијао бројна признања.

 

У Другом светском рату манастир је тешко страдао, срушен је и звоним и велики дао конака, који су обновљени у другом половини 20. века, Године 2000. постављена су у великом звонику четири звона изливена у Вороњежу у Русији.

IMG_2908.jpg

Данас манастирски комплекс, на јужним обронцима Фрушке горе чине: Црква Св. Николаја, конаци са храмом Св. Серафима Саровског, Спасопреображењски скит и економске зграде. Духовник и настојатељ манастира је архимандрит Доситеј кога је епископ бачки Никанор адм. Епархије сремске 1979. године у насељу Самарјанке (4. маја) замонашио у овом манастиру.