Врњачка Бања
Туризам

Зграда Окружног здања по својој величини, декоративној обради, за ондашњу Србију била је најрепрезентативнија и највећа управна зграда тога времена чија је изградња довела до блиског контакта са Европом.

City-Hall-Pozarevac-1.jpg

Некада се на овом месту налазио конак кнегиње Љубице који је срушен. Зграда је изграђена 1889. године (за само годину дана). Пројекат за изградњу Здања је урадио инжењер Милер. Окружна власт је сакупљала новац од пореза 5 година како би се изградило ово Здање импозантних размера. Фасада Здања је рађена у духу бечког академизма и подсећала је својим обликом и појединостима на зграде италијанске ренесансе.

City-Hall-Pozarevac-8.jpg

Специфичност здања јесу уметнички осликани салони као и уметнички обрађени делови опреме ентеријера (лустери, елементи од кованог гвожђа) посебним техникама. Парк, у коме се као украс налази споменик књазу Милошу, датира из 1894. године.

City-Hall-Pozarevac-7.jpg

Данас ова зграда представља зграду Скупштине града Пожаревца, која краси центар града и спада у најлепше примере ондашњег градитељства. Постала је значајан архитектонски, градитељски, историјски и културни споменик од општег интереса за Србију.