Врњачка Бања
Туризам

 1dss.jpg

Дом Кола српских сестара (1935), Стара Пазова

Зграда у улици Вука Караџића бр. 6 у Староj Пазови некада jе била дом одбора Кола српских сестара из Старе Пазове. У извештаjу Кола српских сестра из Старе Пазове за 1930. годину у календару “ Вардар” стоjи да jе земљиште за изградњу  Просветног дома КСС поклонила Српска црквена општина а jедан део прилога за подизање дома  чланице су добиле од одбора Кола српких сестара из Ниша, Херцег Новог, Дрвара (Босна), Крушевца, Ђевђелиjе, Руме, Сремских Карловаца, Пећи и Сиска. У то време сем школе за Србе ниjе било ни jедне просветне установе па jе постоjала потреба за изградњу дома у коjи би се сместила домаћичка и занатска школа, дечиjе обданиште и забавиште. Чланице су и наредне године наставиле да скупљаjу прилог за изградњу дома и успеле да скупе jош средстава од своjих чланица иако jе та свота била далеко од предрачуна за зграду.  Коло српских сестара из Старе Пазове jе писало разне молбе за помоћ око изградње од свих министарстава,  тадашњоj Дунавскоj Бановини,  а од ташадњег бана добиле су обећање да ће им помоћи. Све молбе коjе су послале добиле су назад са одговором да за ту сврху нема средстава. Осећаjући тешкоћу и  потребу  своjе  средине решиле су да зидаjу своj дом па макар и смањиле план и сазидале само jедан ред просториjа са улице. Прорачун за изградњу Дома износио jе исправа 200.000 динара. Увиђаjући да jе немогуће извести зграду таквих размера, због недостатка средстава, Одбор jе у сагласности са инжењером  Миланом Поповим ( зет старопазовачког велепоседника Николе Петровића) скратио план, те jе после обављене лицитациjе, изградња дома поверена наjjефтиниjем понуђачу уз своту од 17.500 дин за зидарски и тесарски посао.

 

130.dom-KSS-1.jpg

Дом Кола српских сестара у Староj Пазови

Надзор над изградњом Дома, као и набавком материjала, исплате и друго водила jе грађевинска инспекциjа Кола, коjу су сачињавале поред чланица и чланови друштва. Сав материал и то: 200 кола цигле, грађу са железничке станице и 36 кола песка из Белегиша превезли су сељаци из места. Изградњу су помогли Министарство социjалне политике и народног здравља а Удружење занатлиjа из Старе Пазове jе такође своjим прилогом постало велики добротвор друштва, такође су  помоћ добили од банске управе Дунавске Бановине и од старопазовачке општине. Како би одговориле дужностима и исплатиле све рачуне за довршење Дома, чланице су морале подићи и кредит од 15.000 дин од штедионице Дунавске бановине. У извештаjу Кола у календару “Вардар” за 1935. годину стоjи да jе зграда довршена и освећена. Освећење jе извршио патриjарх Варнава уз асистенциjу многоброjног свештенства. 

 16.kolo-srpskiih-pazova.jpg

Чланице КСС из Старе Пазове (30-тих година 20. века)

Зграда jе 1936. године издата Општини како би се формирала државна мешовита Грађанска школа. Коло jе 1939. године основало и дечиjе забавиште у сарадњи са родитељима. Те исте године отказана jе кириjа општини за Грађанску школу због намере да се подигне спрат ради оснивања сталне домаћичке школе са интернатом  за девоjке из целе тадашње Бановине. Градњу  спрата су помогли управа Дунавске Бановине у Новом Саду и  председништво  Народне скупштине. На основу извештаjа за 1941. годину у календару “Вардар” стоjи да jе спрат завршен а зграда окречена и споља и изнутра и наjзад jе формиран први тромесечни течаj за домаћице у згради Дома. Ограду jе урадио директор тадашње основне школе Димитриjе Дивљак  са своjим ђацима, а материал jе купљен на основу прилога чланица. За време Другог светског рата зграда jе служила као усташки штаб где су мучени многи родољуби.  На згради  су 1946. године постављене две плоче од ваљаног камена са именима жртава фашизма на српском и словачком jезику. После рата зграда jе служила као читаоница, а данас jе у њоj Основна школа “Бошко Палковљевић Пинки”.

Лит: Календар „Вардар“ 1930-1941.