Владичин Хан
Културно уметничко друштво Бранислав Нушић

КУД „Бранислав Нушић“, почело је са радом тридесетих година прошлог века и све до осамдесетих, радило је повремено. Од 1983. године до данас ради у континуитету.

DSC_0071.JPG

Броји око 250 чланова разврстаних у узрасне категорије: школа фолклора, млађа група деце, старија група деце, омладински узраст и ветерани. На челу друштва је Ненад Јаковљевић, уметнички руководилац и кореограф.

DSC_3503.JPG

Чланови фолклора кроз игру и песму, показују обичаје из различитих делова Србије: Владичиног Хана, Врања, Босилеграда, Влашких предела, Шумадије и многих других.

Љубав према игри и свом народу, концерти, путовања, дружење, само су нека обележја ове врсте уметности и хобија.

Неговањем традиције и очувањем интегритета српског народа, друштво својом оригиналношћу плени и осваја многобројна признања: шест пута је било у друштву најбољих ансамбала Србије, освајало награде за најбољу и најбоље изведену кореографију, за успешан истраживачки рад и још много запажених резултата.

DSC_3641.JPG

КУД „Бранислав Нушић“ кроз игру и песму, промовише Владичин Хан не само у Србији већ и широм Европе.Балкански фестивал фолклора у Ћустендилу био је прва одредница и први велики успех друштва. Следили су фестивали у Грчкој, на Криту, Бугарској, Румунији, Мађарској, Немачкој, Турској и другим земљама, на којима су учествовали и ансамбли из Европе и ваневропских земаља.

DSC_3956.JPG

КУД „Бранислав Нушић“ чине раздрагани и разиграни заљубљеници у фолклор који у ношњи и опанцима, кроз игру и песму, осим што негују и чувају идентитет српског народа, шире љубав, пријатељство, заједништво и срећу.

DSC_0073.JPG