Владичин Хан
КОПИТАРЦЕ

КОПИТАРЦЕ


Положај и тип – Копитарце се налази између Џепа на југу и Гариња на северу. Село се налази на надморској висини од око 700 м. Становници водом се снабдевају са извора. Копитарце има мали атар. Називи потеса су: Крива Њива, Ливада, Браниште, Присад, Рид и Благуњак.
Копитарце се простире од југоистока према северозападу. У њему је онолико махала колико и родова. Зато свака махала носи име рода који је у њој. Село је 1960.г. имало 27 домова.
Старине и прошлост –Копитарце је основано крајем XVIII или почетком XIX века. Основали су га преци данашњих родова који су се доселили од некуда.
Село има посебно гробље. На потесу Ливада је сеоски крст, где су се мештани села окупљали са гостима на сам дан сеоске славе, Ђурђевдан.
Када су већи празници становници посећују цркву у суседном Предејану.
Порекло становништва – У Копитарцу живе четири српска рода: Деда Станковци ( славе Пејчиндан), Стојимировци и Станковци (Св. Арханђео), не зна им се порекло. Пашинци или Тарапанци (Крстовдан), не зна им се место порекла. После ових родова нико се није доселио у Копитарце. Село је расло прираштајем.

На основу последњег пописа становништва 2011. године, село има 48 становника, од тога 22 припадника мушког и 26 припадница женског пола.