Владичин Хан
СОЛАЧКА СЕНА

Положај и тип – Село се налази на граници Врањске котлине према Пољаници. Солачка Сена, као и суседна насеља, обилује изворском водом од којих су познатији: Јаки Кладенац, Ливаде, Буке, Крушкар, Војиновац, Селски Кладенац и др.
Називи потеса су: Језерина, Влашке Крушке, Бунариште, Кара Асанов Гроб, Расечина Бара, Дубје, Ленина Бара, Кукавичка Река, Равњак, Бајина Њива, Китка, Длуги Део, Дренска Чука, Појатиште, Јасенски Рид, Шамутовац, Дренова Глава, Вукана, Миљков Врх, Деја, Гложје, Турско Гумно, Баба Цветин Гроб.

12207668_1029275513810940_1776320562_n.jpg
Солачка Сена је насеље разбијеног типа, с јако израженом подвојеношћу махала. У махалама су пак куће подвојене по групама. Махале су: Доња, Михајловци, Мустракелци и Момировци. Село је 1952.г. имало 75 домова.
Старине и прошлост – На територији Солачке Сене некада је лежало друго „предње село“. Црква тога села налазила се на месту Дрење, јужно од данашњег насеља. На Дрењу сада су њиве, али старији сељаци памте када су се ту познавале „зидинке“. Ранијем селу је припадало и једно старо гробље. Оно се налазило на потесу Дуње. По причи неких мештана гробови тог гробља имали су правац север-југ и да су „латински“.
Данашње село постало је пре око 200 година. Тада су се од некуда с југа доселиле три куће које су биле рођачке. После њих су дошли и малобројни други досељеници. Прве три досељене породице живеле су у данашњој Доњој Махали. Њихови синови „крчили су оралију“ даље од кућа и тамо прелазили да живе. Стога су се пре око 170 година образовали нови крајеви села, те је насеље добило изглед разбијеног типа.


Потес Влашке Крушке лежи на граници са суседним пољаничким селом Стрешак. На том месту боравили су сточари Власи и по њима је остао топографски назив. На граници са Стрешком налази се место Турски гроб. Име је добило по убијеном и ту сахрањеном муслиману. Сада гроб више не постоји. Назив Баба Цветин Гроб остао је по некој баби која се на том месту смрзла и била сахрањена.
Турско Гумно је место у средини села. Ту се за време Турака вршило спахиско жито.
Сеоска слава је Спасовдан. Некада се сеоски сабор одржавао код крста. Сеоско гробље лежи североисточно од насеља на једној чуки.


Порекло становништва – Српски становници Солачке Сене потичу од досељеника. Родови су: Миајлинци, Тодоровци и Момировци, славе Св. Арханђела и Св. Николу. Потичу од оснивача села. Доселили су се негде са југа ( ....Јован, од рода Момировци-Сава-Риста-Стојан-Момир, који се доселио). Једна грана рода Миајлинци зову се Мустракелци. Поменута три рода некада су чинили један. Временом су престале рођачке везе па су почели међусобно да склапају бракове. Јанчинци и Баба Златинци (Петковдан), раније су били један род. Потичу од претка Љубе; он је из Репинца прешао у Врање па је одатле дошао у Солачку Сену као домазет (...Милан-Станко-Јанча-Љубо).

На основу последњег пописа становништва 2011. године, село има 75 становника, од тога 34 припадника мушког и 41 припадница женског пола.