Владичин Хан
Коло српских сетара Преподобна мати света Ангелина

Коло српских сестра ,,Преподобна мати света Ангелина“ у Владичином Хану   почело са радом 28. јуна 2010. године на дан обележавања градске славе Видовдан. За сада броји 17 чланица које су почасни утемељивачи, добротвори и велике хуманисте. За прву председницу Кола изабрана је Милунка Стојилковић из Владичиног Хана. Коло српских сестра има свој Статут и Програм и делује у складу са њима.

IMG-33fe585c66e0c409cbd321c81f285872-V.jpg

Неке од основних делатности удружења су:

  • ширење начела хришћанског живљења: братољубља, човекољубља и богољубља;
  • развијање љубави и осећаја код српског народа за вишечлану, здраву и хармоничну породицу;
  • сузбијање негативне појаве у друштву;
  • пружање материјалне помоћи у збрињавању сиротиње, нејачи, деце. Сарадња са хуманитарним установама, неговање немоћних особа, инвалида и болесника;
  • прикупљање одеће, обуће, хране, књига и прослеђивање тамо где се укаже потреба;
  • посећивање и помоћ невољнима у болницама, дечјим и старачким домовима и затворима, рад са децом и омладином;
  • старање око уређења и унапређења лепоте цркве и богослужења, активно учествовање у свим црквено - народним свечаностима и богослужењима, приредбама и другим облицима организовања. Својим активностима  шири начела  доброте и племенитости.

FB_IMG_1628231261119.jpg

У околини Владичиног Хана, налазе се веома старе светиње: манастири у Мртвици и Кацапуну, црква Преображења господњег у Стублу, обновљена црква у селу Јастребац. Коло српских сестара активно учествује у обележавању њихових празника.

Вредне и хумане чланице овог удружења учествују у обележавању празника: праве крстиће  и пакетиће у време Божића за сву децу која дођу у цркву, фарбају јаја и служе вернике за Васкрс а за Лазареву суботу поклањају звончиће  и плетене венчиће од свежег цвећа, које саме израђују.

Активно учествују у обележавању значајних историјских датума српског народа: Дан Сурдуличких мученика,  Дан ослобођења Владичиног Хана од окупације у Другом светском рату, Дан примирја у Првом светском рату, одавање почасти жртвама бомбардовања из Владичиног Хана 1999. године. Организују изложбе ручних радова, посете културно – историјским споменицима и манастирима широм Србије.

IMG-49fbae325fb14115a471df645e28f6ce-V.jpg

Неке од хуманитарних активности су: помоћ за време поплаве у Обреновцу 2014 године (сакупљање  одеће, обуће, новчаних средстава), указивање помоћи старим, болесним и немоћним лицима.

Негују сарадњу са колом српских сестара из Сурдулице и Врања а нарочито са Центром за културне делатности, туризам и библиотекарство општине Владичин Хан, Локалном самоуправом општине Владичин Хан, школама на територији општине и СУБНОР- ом из Хана.

Чувају традицију бавећи се ручним радовима: плетење, вез, хеклање, предење вуне са тенденцијом преношења знања младима.

 За несебичан рад и залагање, похвале и награде нису изостале. Председница  Милунка Стојилковић два пута је добила Архијерејску грамату од Преосвећеног Владике Пахомија  и Епархије врањске, награду која се добија за допринос за очување светиња и несебичну љубав према православној цркви.