Велико Градиште
Жанка Стокић

Живана- Жанка Стокић незаборавна „ Госпођа министарка“ и jедна од наших наjвећих глумица, рођена jе у Великом Градишту, 11.jануара 1887.г.  од оца Богосава пекара и маjке Jулке. Датум и место рођења записани су у градиштанским црквеним књигама а ова чињеница jе важна да би се исправила неправда  коjом се као место рођења ове глумице спомиње Раброво.

Тачно jе да jе у овом месту живела у кући свештеника Санде jер jе рано остала без оца. У Великом Градишту и даље постоjи кућа у коjоj jе рођена Жанка Стокић. Жанку су удали са четрнаест година за заjечарског кроjача. Одатле jе побегла са jедним путуjућим позориштем да би у њему остала до 1911.г. када jе у Београду запазио Милан Грол а само месец дана касниjе прелази у Народно позориште у Београду одигравши безброj улога.  Жанка jе ту прославила и своj велики љубилеj, четврт века уметничког рада.

IMG_9414.JPG

Остало jе записано да jе чувена глумица 7. марта, од десет часова пре подне до два по подне, примала честитке у скадарлиjскоj кафани „Два jелена“. Поклони су били необични, па jе између осталог, добила обвезнице ратне одштете, џачић са две хиљаде стопараца, кученце у корпи цвећа... Предато jоj jе и 160.000 динара у готовом новцу, што jе са приходом од представе премашило своту од 260.000 динара. Тим новцем jе купила кућу на Топчидерском брду. Живела jе окружена своjим псима Милкицом и Лолицом, канаринцима, а ни болесна ниjе одбила да кумуjе мечићима у зоо-врту. Умрла jе 21.jула 1947.године и уз пратњу циганске музике сахрањена на другоj парцели Топчидерског гробља.

Остало jе упамћено да jоj jе Бранислав Нушић написао поводом стотог извођења представе „Госпође министарке“: „Драга Жанка, Ви и jа данас имамо малу, интимну светковину. Могу догађаjи мењати режиме, могу се кризе завитлавати и обарати кабинете; Вас се кризе не може дотаћи, Ви остаjете министарка, jедина министарка, увек министарка“.

Награда Жанка Стокић или Велика Жанка се од 2003.г. додељуjе наjистакнутиjим глумицама Српског позоришта. Прву награду, коjа носи име ове познате позоришне глумице, добила jе Светлана Боjковић.