Велика Плана
Гимназија Велика Плана

ГИМНАЗИЈА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

 20131027-vplana-skole-06.JPG

Историјат школе

Непосредно после Другог светског рата, 1945. год. грађани Велике Плане (СКОЈ и борци НОБ-а) покренули су иницијативу да се оснује Гимназија и подигне спомен-зграда. Непотпуна Гимназија, такозвана Прогимназија, почела је да ради 16. септембра 1946.са два одељења и 106 ученика. Прогимназија је расла и у школској 1950/1951. добила и четврти разред, имала 12 одељења, 535 ученика и 12 професора. Гимназијска зграда је грађена од 1949.до 1951. год., а већ 11. септембра 1950. Гимназија је у њој започела са радом. Првобитно је носила назив Државна реална гимназија, а потом Државна мешовита и Државна потпуна гимназија. Након неколико великих трансформација, које су биле резултати реформи школства, када је мењала и статус и име, 1990. године Гимназија постаје самостална школа, каква је и данас.

Од школске 1990/1991.уписивала је по два одељења друштвено-језичког и природно-математичког смера, потом од школске 2006/2007.два одељења друштвено-језичког, једно природно-математичког и једно информатичког смера ;  од 2014/2015. уписује два одељења   општег типа, и једно друштвено-језичког смера  а 2021/22 по једно одељење општег и једно одељење друшвеног типа.У плану је да се од 2021/22 уведе једно  специјализовано  одељење за ученике са посебним способностима за информатику или биологију-хемију.

 

О школи данас

Данас школа броји 11 одељења са 220 ученика. Смањење броја ученика није специфичност искључиво наше школе, већ тенденција карактеристична за све мање средине. Борбу за опстанак школе треба наставити пре свега с обзиром на чињеницу да нашу школу школу у високом проценту уписују  ученици изузетних способности и постигнућа, често са посебним талентима, што потврђују њихови успеси на такмичењима, окружним и републичким. Поносни смо и на чињеницу да веома висок проценат наших ученика уписује престижне факултете, да је успешност студирања на високом нивоу као и да се запошљавају широм земље а и у иностранству на добро плаћеним и такође престижним пословима и позицијама.

DSCN4211 (2).JPG 

У школи су запослена 41 радника, 32 је у настави, од којих 29 има статус радника на неодређено време, а чак 22 ради без пуне норме (18 их је истовремено радника ТШ, ЕУШ и основних школа), један у рачуноводству , 5 у помоћно-техничкој служби, школски психолог, секретар и директор. Професори су окупљени у 7 стручних већа. Настава је у потпуности стручно заступљена. Велика већина наставника је прошла многе акредитоване семинаре, а тај се тренд се наставља до данас.

Упоредо са стручним усавршавањем кадрова врши се и осавремењавање наставе и набавка нових наставних средстава и опреме, како би настава била очигледнија, савременија и занимљивија, са више експерименталног и практичног рада. На тај начин се одговара на све веће захтеве и ученика и времена у коме живимо.

IMG_20191115_105216.jpg

Посебно смо поносни на успехе наших ученика на такмичењима,  на бројне разноврсне секције, спортске активности и и квалитетна културно-уметничка дешавања у самој школи, али и у другим институцијама у нашем граду.

Такође подстичемо активизам младих у јавном животу нашег града (волонтеризам, хуманитарне акције, пројекти са Канцеларијом за младе, Црвеним крстом и удружењима грађана). У школи се посебно ради на отворености и медијском представљању школе.

Уз све то, спремни смо да се суочимо са свим оним што нас спречава да будемо још бољи и да заједно са ученицима, родитељима и локалном заједницом стварамо услове за савремену школу, препознатљиву у свом времену.