Топола
Туризам

23.07.2023.

У организациjи месне заjеднице Кладурово и КУД „Извор“ а под покровитељством општине Петровац на Млави, у Кладурову  се одржава туристичко-културна манифестациjа „Кладуровско лето“ или популарна „Жумариjада“.

zumarijada.jpg

Велики броj мештана и гостиjу посети такмичење у  припремању жмара, старог, традиционалног влашког jела, као и културно уметнички програм. Захваљуjући људима добре воље и помоћи општине створени су обjекти коjи омогућаваjу одржавање манифестациjе. Започело се са реновирањем  етно куће и изграђен jе трем где се спремаjу жмаре. Жеља jе да се сачува од заборава спремање старих jела и колача као и израда производа домаће радиности. Добар пример jе афирмациjа жмара као старог jела коjе се спрема само на овом локалитету и коjе до сада побудило значаjно интересовање шире jавности“.

Screenshot 2020-09-24 at 14.58.38.png

Стручњаци у припремању жмара, су поносни што jе баш Кладурово jедно од два села у Србиjи где jе ово jело задржало аутентичност, а како обjашњава Неша Jовановић, jедан од добро обавештених љубитеља жмара, таjну спремања знаjу сами маjстори, мада jе рецепт врло jедноставан. У великом казану кува се овчjе месо. Када jе скувано, месо се вади, ручно уситњава и поново враћа на ватру. Додаjу му се кукурузно брашно, празилук и уље и све то меша се док се не добиjе неопходна густина. Припрема траjе чак 16 сати и тада jе „жумара” или „жмара” спремна за послужење.

Screenshot 2020-09-24 at 14.58.55.png

Испред Влашке етно куће у Кладурову организуjе се продаjна изложба старих jела и рукотворина. Етно кућу су вредне чланице удружења жена из Кладурова потпуно опремиле у старом, етно стилу.

Уз такмичење, манифестациjу краси и богат културно-уметнички програм, коjи се одвиjа на летњоj позорници испред Дома културе у Кладурову. Учествуjу друштва са териториjе целе Србиjе.

Организатори су: Месне заjеднице Кладурово, Удружења жена „Златне руке“ и Културно уметничког друштва „Извор младости“ из Кладурова, а под покровитељством општине Петровац на Млави и Националног савета Влаха.