Топола
Туризам

Одржан jе XVII по реду Сабор „Врела Хомоља“, jедна од наjвећих манифестациjа у Србиjи, како по броjу учесника, тако и по броjу посетилаца.

20190628_105600 copy.jpg

Посетиоци су могли да испрате следеће садржаjе: – првог дана Сабора: дечиjи карневал, Саjам меда и предузетништва, изложбе слика у Завичаjном музеjу Хомоља и у просториjама Удружења ликовних уметника Хомоља, а у вечерњим сатима „Српски поj од искона“ у порти цркве Св. Троjице у Жагубици.

20190629_190404 copy.jpg
– Другог дана Сабора сва дешавања су се одвиjала на платоу изнад Врела Млаве. У раним jутарњим часовима одржано jе такмичење у пецању пастрмке мушичарењем, на реци Млави, под називом „Жагубица FLY 2019“.
1. место Стоjановић Вања из Ниша
2. место Ђокоћ Драган из Лесковца
3. место Асковски Срђан из Петровца на Млави
У такмичењу у припремању традиционалних jела на лицу места, под називом „Златне руке“ Хомоља, победу jе однело удружење „Крилаш“ из Ћовдина .
За наjукусниjе традиционално готово jело, победу jе однело Удружење жена „Стамничанке“ из Стамнице. Награду за наjлепше украшен штанд однело jе Удружења жена „Старчевљанке“ из Старчева, док су наjоригиналниjи сувенир направиле жене из Удружења „Златне руке“ из Кладурова.

SAM_7464 copy.JPG
Посебно признање добила jе „ Средња техничка школа бр. 4“, из нама приjатељског града Пjотрков Трибуналски из Пољске, коjа jе заjедно са нашом Средњом техничком школом припремила заjеднички штанд уз дегустациjу гастрономских специjалитета, а делегациjа нама приjатељског и партнерског града Пjотрков Трибуналски, увеличала jе дане Сабора у нашоj општини. Поред делегациjе Пољске гости овогодишњег Сабора биле су делегациjе из румунских градова Рекаш и Бања Херкулана.
Током дана на бини jе многоброjне посетиоце и излагаче увесељавало 26 културно уметничких друштава са богатим програмом, а специjални гости су били чланови АКУД –а „Димитриjе Котуровић“ из Београда.

SAM_7567 copy.JPG
У вечерњим сатима одржан jе концерт Милице Павловић и Ане Кокић, у коjима jе уживао велики броj мештана.
Уз покровитељство локалне самоуправе, а у организациjи Туристичке организациjе и суорганизациjу Културно просветног центра и Завичаjног музеjа, ова манифестациjа jе уздигнута на много виши ниво.


Уз помоћ многоброjних спонзора међу коjима jе генерални спонзор Банка Поштанска Штедионица, XVII Сабор jе био међу наjуспешниjим до сада.