Топола
Туризам


РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА СВЕТОГ ЂОРЂА

Римокатоличка црква Светог Ђорђа у Новом Кнежевцу је подигнута у периоду од 1847. до 1858. године, а две иконе у овом храму су, као споменик културе, под заштитом државе. То су слика Светог Ђорђа на главном олтару, дело Берталана Секеља из 1848. године, као и слика на бочном олтару „Света Ана учи Богородицу“, рад Тана Мора из 1866. године.

KATOLICKA CRKVA_5.jpg

Изградњу римокатоличке цркве у Турској Кањижи (данашњи Нови Кнежевац) започео је Ђорђе Ђурковић Сервијски 1847. године, пошто је старију католичку цркву ближе Тиси однела вода. Црква је довршена после његове смрти, 1858. године. У знак захвалноси градитељу, црквена слава храма је Свети Ђорђе, слава породице Ђурковић – Сервијски.

KATOLICKA CRKVA_1.JPG

Повод почетку градње цркве народ је налазио у познатом сукобу између Ђорђа и турскокањишког проте Дамјана Магарашевића. Прича се, наиме, да је Ђорђе захтевао да се црквена звона оглашавају када он улази у порту, а прота на то није пристајао, правдајући се каноном да се звони само при уласку владике. Ђорђе је, наводно, тада љутито одговорио да ће себи сагарадити цркву у којој ће му звонити када он хоће. Према другом предању, градња цркве је повезана са интригом о покушају Ђорђа да се ожени нећаком Катарином Шулпе. Али, пошто се због сродништва свештеник Дамјан успротивио, Ђорђе је започео градњу нове цркве.

KATOLICKA CRKVA_2.JPG

Наследници су спровели вољу Ђорђа Сервијског и завршили су градњу католичке цркве у Турској Кањижи 1858. године.