Топола
Туризам

Темељи цркве Преображења Господњег на Златибору постављени су 1993. године, на захтев мештана који су насељавали центар Златибора, али и избог потреба све већег броја туриста.

Crkva Zlatibor slika 1.jpg

Главни грађевиснки радови овог храма, чији су пројекат урадиле архитекте Александар Радојевић и Боривоје Анђелковић, завршени су 2005. године, када је епископ жички Хризостом освештао крст на куполи храма. По свом архитектонском концепту ова црква представља сложену комбинацију различитих стилова. Храм се истиче по својој лепоти и монументалности.

Crkva Zlatibor slika 2.jpg

Централна просторна организација куполног храма са троделним олтарским простором на источној страни и пространом припратом надвишеном звоником преузета је са задужбина владара светородне лозе Немањића.

Crkva Zlatibor slika 3.jpg

Осликавање унутрашњости цркве поверено је професору Видоју Туцовићу, док је пројекат парохијског дома урадио архитекта Бранко Игњатовић. Златиборски храм Преображења Господњег освештан је 2013. године.

Crkva Zlatibor slika 4.jpg

Православни храм на Златибору можете посетити сваког дана, а више информација о цркви и њеном историјату може Вам пружити свештенство цркве.