Топола
Туризам

Црква брвнара у Јабланици налази се на око 25 километара од центра Златибора. Саграђена је 1838. године и посвећена је Покрову Пресвете Богородице.

Crkva brvnara u Jablanici slika 1.jpg

Грађена је од брвана у правоугаоној основи, са полукружном олтарском апсидом. Црква има двоја врата, на западној и северној страни и веома мале прозоре. Ширина цркве је око 5,5 метара, а дужина око 9,5 метара и припада малим дрвеним храмовима. Кров је изузетно стрм и прекриврн шиндром. По начину градње, обради дрвета и украсима примећује се сличност са доброселичком црквом, тако да се верује да су их исти неимари правили.

Crkva brvnara u Jablanici slika 2.jpg

Унутрашњи простор подељен је иконостасом на олтарски део и наос. Од старог иконостаса сачуване су Царске двери сликара Сретена Протића Молеровића, а по наруџбини локалног становништва који је прилозима учествовао у изградњи цркве. Престоне иконе Исуса Христа, Пресвете Богородице са Исусом Христом и икона Светог Василија Острошког са Светим Јованом Крститељем 1851. године насликао је Димитрије Посниковић. Јарослав Кртија је 1958. године израдио 23 иконе са представама празника и уз помоћ свештеника и мештана поставио у два реда изнад престоних икона на иконостасу.

Crkva brvnara u Jablanici slika 3.jpg

Поред цркве се налази дрвени звоник, а у самој порти цркве и около у шуми поред ње, налазе се кућице од брвана - собрашице (други називи су и шатре, собре и трпезе). Ове родовске трпезе у црквеној порти су се користиле само повремено – за обедовање после литургије и причешћа. Собрашице у Јабланици су се користиле самоо три пута у току године и то на празнике Петровдан Преображење и Покров Пресвете Богородице. Ове грађевине су биле или затворених зидова под кровом или само наткривене трпезе са клупама. За трпезом се служила храна коју је припремила домаћица из куће власника собрашице, обавезно посна јер после причешћа на родовским трпезама крај цркве упражњавао пост. За трпезу су се позивали сви они који су дошли на службу из других крајева или ако немају своју трпезу да наздраве за срећно причешће укућанима. Оне се никада нису користиле за заклон од кише или у било које друге сврхе осим у поменутим приликама.

Crkva brvnara u Jablanici slika 4.jpg

Уз цркву брвнару Покрова Пресвете Богородице и собрашице у Доњој Јабланици заштићене су Законом као споменик културе од великог значаја.

Цркву брвнару у Јабланици можете посетити сваког дана, а више информација о цркви и њеном историјату може Вам пружити свештенство цркве.