Суботица
Туризам

Вила „Златни брег“

 

У културно-историјском наслеђу Смедерева посебно место заузима вила „Златни брег“, некадашња летња резиденција српске владарске династије Обреновић.

 

Vila Zlatni breg.png

Историја кнежевско-краљевске виле у Смедереву сеже у прве деценије 19. века, у време ослобађања Срба од владавине Османлија и стварања модерне српске државе. Кнез Милош Обреновић, оснивач владарске династије, куповином земље од турских спахија направио је пространо имање од 30 хектара, са жељом да овде сагради палату за своју породицу и да негује винограде.  Управо у овим српским крајевима Римљани су засадили прве чокоте винове лозе, дајући делу Смедерева поетичан назив Монс Ауреус (Златно брдо). Квалитетним винима дичио се и средњовековни владар деспот Ђурађ Бранковић и његова властела, као и касније турске спахије и бегови.

Већ 1833. године кнез Милош је овде саградио конак са винским подрумом чија су смедеревска бела вина врло брзо постала позната на европском тржишту.

Vila Zlatni breg - unutrašnjost 1.png

У време своје друге владавине Србијом кнез Михаило Обреновић, син кнеза Милоша и кнегиње Љубице, на имању свог оца обновио је засаде винове лозе и подигао једноспратни летњиковац 1865. године. У овом периоду брање грожђа у кнежевском винограду први пут се претвара у јавну светковину. Грожђе из кнежевог, потом и краљевског винограда, постаће узор смедеревским виноградарима, из чега ће се крајем 19. века родити идеја о „Изложбама грожђа“ које данас имају ново обличје у туристичко-привредној манифестацији „Смедеревска јесен“.

Прави дворски живот установљен је у вили Обреновића за времевладавине краља Милана икраљицеНаталије Обреновић, а процват јеимао и за време владавине њиховогсина Александра. Краљица Наталијаје заслужна што је 1897. године извршена реконструкција летњиковцакнеза Михаила у репрезентативниобјекат виле која је брзо постала једно од најважнијих стециштасрпске културне елите. Овде су приређиване луксузне забаве и окупљала су се велика имена српске књижевности и уметности.

Од 1900. до 1903. године вила у Смедереву постаје летњи краљевски двор у којем се владарски пар често сакривао од очију радознале јавности.  После Мајског преврата 1903. године и убиства краља Александра и Драге, краљица Наталија, као једини наследник имовине Обреновића, поклонила је летњиковац пуковнику Антонију Орешковићу због верности династији. Летњиковац је био у власништву Орешковића до 1945. године, када постаје државна својина.

Vila Zlatni breg - unutrašnjost 2.png

 

Док је за време Првог светског рата вила Обреновића претворена у немачку болницу, након Другог светског рата постаје државно власништво, најпре вила Извршног већа, а потом и резиденцијални објекат Владе Републике Србије. У послератном периоду вила је и добила име „Златни брег“ које и данас има.

Скоро пуних седамдесет година вила је била смедеревски „забрањени град“ кријући у себи сусрете државника, важне договоре политичара и тајне полиције, као и многе интриге. Тек 2009. године вила „Златни брег“ добила је статус споменика културе од посебног значаја, а 2014. године коначно је постала доступна свим посетиоцима који данас имају прилику да доживе у њеним одајама и парковима дух старих краљевских времена.

 

Занимљивости:

  • Кнез Милош Обреновић је одговоран за доношење првих урбанистичких планова Смедерева, које је тридесетих година 19. века постало управна, занатска и трговачка варош.
  • Данас у прелепом парку испред виле „Златни брег“, међу липама, кестенима и четинарима поносно се уздиже најстарији платан који је кнез Милош засадио. Као сведок Милошевог доба поред стазе за шетање стоји и бињекташ – камен са којег је кнез, који је био ниског раста, узјахивао коње.
  • Путовања кнеза Михаила од Смедерева до Београда одвијала су се Дунавом, лађом „Делиград“, а пловидба је трајала око три и по сата.
  • Краљица Наталија организовала је 1882. године свечани долазак 36 званичника са супругама у бербу грожђа. Они су из Београда допутовали паробродом одушевљавајући се чарима дунавских предела.